** İHD Batman Şubesi, ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eylemlerini sürdürüyor. 257. Eylemde Askeri Mahkemenin Roboski olayıyla ilgili takipsizlik kararını eleştiren İHD yöneticileri: “Roboski olayını 90’lı yıllarda bölgemizde yaşanan vahşetten ayrı tutmak mümkün değil” dedi.


ROBOSKİ KATLİAMI
ÖRTBAS EDİLEMEZ”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, her Cumartesi gerçekleştirdiği ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eylemlerini sürdürdü. Basın açıklamasına İHD Şube Başkanı Osman Künteş, Şube Sekreteri İlyas Ekinci, kayıp yakınları ve bazı STK temsilcileri katıldı. Basın açıklamasını okuyan İlyas Ekinci, Askeri Mahkemenin Roboski olayıyla ilgili takipsizlik kararına dikkat çekti. Ekinci: “Roboski katliamını, 90’lı yıllarda bölgemizde yaşanan vahşetten ve önceki katliamlardan ayrı tutmak mümkün değlidir. Yaşanan bu kayıplar, işlenen bunca faili meçhul cinayetler ve bu katliamlar aynı zihniyetin, konseptin devamıdır. Bu olaylar aydınlatılmadan, sorumluları yargı önüne çıkartılmadan alanlarda olmaya devam edeceğiz. İnsanlığa karşı işlenen Roboski katliamı örtbas edilemez” dedi.


KARAR, KABUL EDİLEMEZ”
Ekinci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Genelkurmay Askeri Savcılığı verdiği kararda kovuşturmaya yer olmadığı, katliamda hiç kimseye dava açılamayacağına dair karar verilmesi, ülkemiz ve dünya kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı. Türkiye’de hukuk sistemi, yaşam hakkını açık bir şekilde ihlal etmiştir. İnsan hakları savunucuları olarak bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Yaşam hakkına yönelik şiddet, kimden gelirse gelsin kabul edilemez. Roboski katliamının failleri belli olmasına rağmen gizlenmeye çalışılması hukuk adına izahı mümkün değildir. Yine 9 Ocak 2012 tarihinde Fransa’da katledilen üç siyasetçi Kürt kadının katilleri hala ortaya çıkarılmaması Fransa kadar Türk devleti de sorumludur.”


CEZAEVİNDEKİ SORUNLAR…
İHD, son günlerde cezaevlerinde yaşanan protestolara da dikkat çekti. Ekinci, sözlerini şöyle tamamladı: “23.12.2013 Tarihinde Adalet Bakanlığınca tüm cezaevlerine gönderdikleri genelgede, tutuklu ve hükümlüler tepki gösterdi. Başta Batman M tipi cezaevi Siirt, Mardin ve birçok cezaecinde görüşe çıkmama ve benzeri eylemler ortaya koydular. Batman Cezaevinde sorun çözüldü. Ancak diğer cezaevlerinde sorun halen devam etmektedir. Geçtiğimiz hafta Bolu F tipi cezaevinde siyasi davadan 36 yıl hüküm giymiş Doğan Yalçın adındaki Batmanlı Kürd mahpus, koğuşunda iki kişi tarafından bıçaklanarak yaralandı. Bu kesici aletleri cezaevlerine kim sokuyor? İdarenin bilgisi olmadan bu tür kesici aletlerin cezaevlerine sokulması mümkün değildir. Cezaevlerindeki Kürd siyasi mahpusların yaşamlarının tehlike altında olduğunu düşünmekteyiz.”

Editör: TE Bilişim