**Barış ve Demokrasi Partisi’nin uyguladığı ‘eş başkanlık’ modeli İl Genel Meclis’inde tutmadı. BDP’li 14 İl Genel Meclisi’nin ‘Eş başkan’lık önerisine AK Parti’li 8 üye yasaya dikkat çekince, eğitimci Emine Aslan, Batman’ın ilk İl Genel Meclis Başkanlığı’na seçildi.

BDP’LİLER “LIVIRIM”

AK PARTİLİLER “BURADAYIM”

Batman İl Genel Meclis Başkanlığı’na ilk kez kadın seçildi. 24 Yıllık il Batman’da ilk kez bir kadın üyenin başkanlığa seçilmesi 21 üyeyi de sevindirdi. Eğitimci kökenli Emine Aslan’ı, üyeler alkışlayarak kutladı. Özel İdare Genel Sekreterliği konferans salonunda yapılan toplantıya İl Genel Meclis üyeleri eksiksiz katıldı. Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer’in de katıldığı toplantıda, Meclis üyeliğinin çoğunluğunu elinde bulunduran BDP’li 14 üye yoklamada Kürtçe “lıvırım”, AK Partili 8 üye ise “buradayım” dedi.

‘EŞBAŞKANLIK’ KABUL EDİLMEDİ
BDP grubu adına Selim Aratemur, Salih Altun, Dicle Manap ve Çidem Söner, BDP’nin yerel yönetimlerde başlattığı ‘Eşbaşkanlık’ sistemini, İl Genel Meclisi’ne önerdi. Ak Partili bazı Meclis üyelerinin, “5302 Sayılı yasada böyle bir uygulama yok. Varsa bizim de kabulümüzdür” şeklindeki görüşüne Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer açıklık getirdi. Batman Belediyesi’ndeki eşbaşkanlık uygulamasını Meclis üyelerine anımsatan Özer’in açıklamasından sonra BDP’li Meclis üyeleri, eşbaşkanlık önerisini geri çekti.

ÜYELİKLERİN TÜMÜ BDP’DE
BDP’li grubun İl Meclis başkanlığa adaylığı gösterdiği eğitimci kökenli Emine Aslan, 14 oyla göreve seçilirken, Ak Parti’nin aday gösterdiği Mahmut Tileği de 8 oy aldı. Birinci Başkan vekilliklerine de BDP’li Metin Yalçın ve Dicle Manap seçildi. İki asil üyeliklerine de yine BDP’li Şükrü Aslan ve Faris Kaya getirilirken, Meclisin asil üyelikleri de BDP’li Çidem Söner ve Bülent Kırmızıtaş’tan oluştu. İl Daimi Encümen sayısı, Büyükşehir yasasına göre 5’ten 3’e düştü. Encümenliklerin üçü de BDP’li üyelerden oluştu. Sevaş Çıtanak, Çidem Söner ve Şükrü Kaya, Daimi Encümenliklere seçildi. Vilayetler Birliği üyeliğine Şükrü Aslan ile Salih Altun seçilirken, İnsan Hakları üyeliklerine de Salih Altun, Yılmaz Kanat, Bülent Kırmızıtaş, M.Sıddık Yıldız, Şükrü Aslan ve Faris Kaya getirildi.

MECLİS BAŞKANI ASLAN

Uzun yıllar Batman’da öğretmenlik yapan Emine Aslan, Batman’ın ilk Genel Meclis Başkanlığına seçilmenin mutluluğunu yaşadı. Eşbaşkanlık sistemini getirmek istedikleri İl Genel Meclisi’ndeki uygulamanın kabul görmemesine rağmen yine aynı yöntemle sürdüreceklerini ifade eden Aslan, şöyle konuştu: “Meclis onaylamasa da biz bu sistemi burada da yürüteceğiz. Salih Altun arkadaşımızla eşit koşullarda çalışacağız. Yetkide eşitiz. Öyle ya da böyle eşbaşkanlık sistemini Meclis’te oturtacağız. Ayrıca Meclis’te kadın üye sayısının dörde çıkması kadına verilen değerdir. Biz önümüzdeki süreçte bu sayıyı daha da artıracağız. Batman İl Genel Meclisi yeni dönemde güzel çalışmalara imza atacaktır.”

Editör: TE Bilişim