**3 Yıl önce Muş-Hasköy Jandarma Karakolunda ‘kuşkulu’ intihar sonucu yaşamını yitiren 21 yaşındaki Batmanlı asker Abdurrahman Çiftçi’nin davası sonuçlandı. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire Başkanlığı, aileye maddi ve manevi tazminat verilmesini kararlaştırdı.

**Avukat İbrahim Halil Yalçın, amaçlarının kimseden öç almak olmadığını belirterek; “Kurumları kötülemek gibi bir düşüncemiz yok. Amacımız görevlerini kötüye kullananların deşifre edilmesidir. Bu dava ailenin acısını bir nebze de olsa dindirmiştir” dedi.

2 YILDA SONUÇLANDI
6 Mart 2013 tarihinde görev yaptığı Muş-Hasköy Jandarma Karakolunda ‘kuşkulu intihar’ sonucu hayatını kaybeden 21 yaşındaki Abdurrahman Çiftçi’nin davası sonuçlandı. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire Başkanlığı, Çiftçi ailesine maddi ve manevi tazminat verilmesini kararlaştırdı. 2 Yıldır davayı takip eden Batman Barosu avukatlarından İbrahim Halil Yalçın, askerliğinin bitimine üç ay kala yaşamına son veren jandarma er Abdurrahman Çiftçi için 2014’te açtıkları davanın sonuçlandığını ifade etti. Avukat Yalçın, şöyle konuştu; “Davayı açtığımızda olayın bir intihar olmadığını, eldeki mevcut deliller ışığında intihara giden yolun idarenin kusuruyla meydana geldiğini iddia ederek, dava açmıştık. Mahkeme önemli bir karar verdi” diye konuştu.

“ÖLÜMDE İDARENİN SORUMLULUĞU VAR”
Avukat Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü; “Mahkemenin yerleşmiş içtihatlarında intihar eylemi sonucunda meydana gelen ölüm olaylarında idarenin sorumluluğu, yani tazmim sorumluluğu söz konusu olmaktadır. Ancak bazı durumlarda idarenin çalışanlarının kusurlu davranışlarıyla intihar eyleminin gerçekleşmesine katkıda bulundukları ve intihar kararının verilmesinde bazı fiilleri ile etkili oldukları, dayak-kötü muamele gibi olduğu bu olayımızda da asta-müeessir fiilde bulunan komutanın intihar eylemine kusurlu davranışıyla katkısının olduğu kabul etmiştir. Netice olarak ailenin üzüntüsünün bir nebze giderilmesi için maddi ve manevi tazminat hükmedilmiştir.”





“AMAÇ ÖÇ ALMAK DEĞİL”
Amaçlarının öç almak olmadığını da ifade eden avukat Yalçın; “Ailenin amacı öç almak ya da kurumları kötülemek değildir. Buradaki amaç kurumlarda çalışan kötü insanların görevlerini kötüye kullanmalarının, ayrıca halkı askerlikten soğutan bu kişilerin deşifre edilmesidir. Ne kadar bu kişiler karanlıkta kalsa da bir ihlalin varlığına Mahkemenin hükmetmesi ailesinin acısını bir nebze olsun dindirmiştir” dedi. Öte yandan 9 çocuk babası Zübeyir Çiftçi ise Askeri Yüksek İdari Mahkemesinin kararıyla bir nebze olsa acılarının dindiğini belirterek; “Bu kararla az da olsa acımız dindi ama sorumluların adalet önüne çıkarılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim