ENKAZDAN ‘TARİH’ FIŞKIRDI
2012 Yılında bir bölümü tahrip edilen Batman’ın Sason ilçesindeki Mereto dağı zirvesindeki Surp Asvadazin Meryem ana kilisesinin enkazını 10 kişiyle birlikte temizleyen merkezi İstanbul’daki Sason Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı, bazı tarihi buluntulara rastladıklarını söyledi. Kilisedeki tadilat-onarım çalışmalarının yapılabilmesi için Müze Müdürlüğü elemanları denetiminde enkazı kaldırdıklarını belirten Başkan Dağcı; “Enkazı kaldırdığımızda üzerinde haç figürleri ile Ermenice yazılı büyük bir kitabe ortaya çıktı. Yine eski döneme ait at nalları ile Ermenilerin bazı tarihi figürlerine rastladık” dedi.


“BELGELER İNCELENECEK”
Tarihi buluntuları önce Jandarma’ya bildirdiklerini belirten Sason Ermeniler Derneği Başkanı Dağcı, şöyle konuştu; “Eserleri tutanakla Batman Müze Müdürlüğü yetkililerine teslim ettik. Resim ve belgeleri de İstanbul Ermeni Patrikhanesinde incelemeye alacağız. Amacımız iki yıl önce yıkılan bu kilisenin tadilat ve onarımını yapmaktır. 2 bin
973 metre yükseklikteki Mereto dağının zirvesindeki kilisede bulunan eserlerin 2 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin ediyoruz.” Bu arada Dağcı, kiliseye yol yapılması için de Batman Valiliğine müracaatta bulunacaklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim