** Zabıta ve diğer ilgili kurumlara şikayette bulunduklarına da dikkat çeken Batmanlılar: “Şikayetlerimizin çoğu dikkate alınmıyor. Batman’da herkes istediği saatte çalışmalara başlayabiliyor. Kanuna açıkça uyulmuyor” diye konuştular.

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ BEZDİRDİ
2872 sayılı Çevre Kanunu Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’ne göre hafta içi 07.00-19.00 saatleri arasında olan inşaat alanlarındaki çalışma saatlerine Batman’da uyulmuyor. Kentin dört bir yanındaki mahallelerde yapılan başta bina inşaatları olmak üzere diğer alanlardaki çalışmalara 05.00-06.00 arasında başlanıyor. Yaz sıcaklarına gürültü kirliliğinin de eklenmesiyle uyuyamadıklarını belirten Batmanlılar: “Ne yazık ki Batman’da Çevre kanununa uyulmuyor. İnşaat alanlarının çoğunda sabah 05.00-06.00’da başlanıyor. Akşam saatlerinde ise çalışmalar 20.00-21.00’e kadar sürüyor. Durumu Zabıta’ya bildirmemize rağmen gürültü kirliliğine devam ediliyor. Zabıta ve diğer kurumların denetimleri çok yetersiz” dediler.

KANUN NE DİYOR?
Çevre Kanunu, inşaat çalışmalarının hafta içi saat 07.00’dan başlayarak saat 19.00’a kadar yapılabileceğini belirtiyor. Ancak 19.00’dan itibaren inşaatta herhangi bir faaliyet yürütmek hatta beton dökmek dahi yasak. Cumartesi ve Pazar günleri inşaatta faaliyete saat 10.00 itibarıyla başlanabiliyor. Akşam inşaatın paydos etme saati yine 19.00. Buna karşılık hafta sonları ve resmi tatil günlerinde, yapılacak inşaatta sesin yüksekliği ile ilgili sınırlama var. Eğer gürültü seviyesi 100 desibel’i aşarsa faaliyet durdurulabiliyor. Öte yandan bazı yurttaşlar şikayetleri defalarca Zabıta’ya bildirmelerine rağmen caydırıcı tedbirlerin alınmaması nedeniyle ilgili kurumları göreve davet etti. (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim