“DOSYALAR ZAMAN AŞIMINA UĞRUYOR”

366. Kitlesel basın açıklamasını Gülistan caddesi İnsan hakları anıtı önünde gerçekleştiren İHD Batman Şubesi, kayıpların yakınlarıyla ortak mesaj verdi.  Kitlesel basın açıklamasını okuyan İHD Batman Şube Başkanı Avukat Mehmet Bağatır, “Zorla kaybedilen insanlarımızın üzerinden 20 yılı aşkın süre geçmesine rağmen açılan soruşturma dosyalarında yol alınamamış, zorla kaybedilen insanların akıbeti aydınlığa kavuşturulamamış ve soruşturma dosyaları kaderlerine terk edilerek zaman aşımıyla kapatılmak istenmiştir” diye konuştu.

“FAİLİ MEÇHULLER İNSANLIK SUÇU”

Avukat Bağatır, şöyle devam etti; “Zorla kaybedilmeler ve sistematik olarak sivil insanlara karşı işlenmiş ‘faili meçhul’ cinayetleri insanlığa karşı işlenmiş suçlar olarak görüyor ve bu dosyaların etkin bir şekilde soruşturulmasını talep ediyoruz. İnsan hakları savunuculuğu zor ve riskli bir iştir. Türkiye gibi, demokrasinin temel ilkelerinin henüz yeterince içselleştirilmediği ülkelerde daha da zordur. Cizre, bir katliamın adresi oldu. Son bir kaç günde vahşet bodrumlarından 110’unun üzerinde cesetler çıkarıldı. Bütün cesetler yakılmış, parçalanmış, tanınmayacak halde bulunmaktadır. İçinde yaşadığımız 21. yüzyılda bu vahşet, bu zulüm kanımızı dondurmaktadır.”


“CİZRE, SESSİZ TANIKLIĞIMIZIN KURBANI”

Cizre’de yaşananlara dikkat çeken Avukat Bağatır, “Cizre yanan, bombalanan bedenleriyle vicdanımızda sarılamayacak bir yara oldu. Cizre, su ve ses çağrısının bir utanç olarak yüreklerimize bıraktı. Unutursak kalbimiz kurusun diyeceğimiz o kadar çok katliam var ki. Evet, unutmayacağız hiç birini. Ama en önemlisi susmayacağız, su ve ses vereceğiz her yerde, her durumda… Ayağa kalk İstanbul diyeceğiz, sen susarken insanları yakılıyor, bombalanıyor diyeceğiz. Sesimizle bu korkak sessizliği dağıtacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim