“ALANLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
İHD 263. Eylemi için yine aynı adresteydi. Haftalardır Gülistan caddesi insan hakları anıtı önünde eylem düzenleyen İHD’ye bu kez Tes-İş ve Petrol-İş Sendika Şube Başkanları da destek verdi. İHD Batman Şube Başkanı Osman Künteş, 90’lı yıllarda kaybedilenlerin akıbetinin belirlenmesi ve faillerinin yargı önüne çıkarılması için eylem ve etkinliklerini 263 haftadır alanlara taşıdıklarını belirterek; “Hukukun ve adaletin bir an önce tecelli etmesini ve yargının harekete geçmesi yönündeki taleplerimizi yeniliyoruz. Çözüm süreci, başta bölgemiz olmak üzere, tüm ülkede bir rahatlama ortamı sağlanmıştı. Ancak bu süreçte, devlet tarafında çözüm sürecine dönük, her hangi bir adım atılmamıştır” dedi.
“TORBA YASALARLA SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ”
İHD Şube Başkanı Künteş, şöyle konuştu; “1982 anayasası, askeri darbenin bir ürünüdür. Mevcut 82 anayasası sivil bir anayasaya dönüştürülmeden, çoğulcu, katılımcı ve demokratik, bir yapıya kavuşturulmadan, parça-parça çıkarılan  torba yasaları ile bu ülkenin temel sorunları çözülemez. 90’lı yılarda zorla kaybedilen binlerce kayıpların, on binlerce failli meçhul cinayetlerin, toplu mezarların, yaşanan katliamların, zorla boşatılan 4000’ne yakın köyün, cezaevlerinde uygulanan hukuksuzluğun, KCK davasında keyfi olarak tutuklanan on bine yakın siyasetçilerin, sorunları da  bitmeyecektir. TMK kanunu, uzun süre tutukluluk hali derhal kaldırılmalıdır. Polis şiddeti, ceza evlerinde uygulanan insani olmayan keyfi uygulamalara son verilmelidir. Cezaevlerinde 500’ün üzerindeki  hasta tutsakların, bir önce tedavilerin yapılmasını,160 ‘a yakın ağır hasta tutsakların, derhal tahliye edilmesi için,10 bine yakın KCK davasında keyfi olarak, tutukluların serbest bırakılmasını talep ediyoruz.  Özellikle ilimizde ve Türkiye’de yerel seçim süreci ile demokratik çözüm sürecinin, demokratik bir ortamda, hiç bir olumsuzluğa mahal verilmeden, huzurlu ve güvenli bir şekilde geçmesi için, başta devleti, mevcut iktidarı, siyasi partileri ve halkımıza çağrıda bulunuyoruz.”


EYLEM ÇADIRI KURACAĞIZ”
Tes-İş 1 nolu Diyarbakır Şube Başkanı Ali Öncü, iş akitleri fesh edilen işçilerin işe alınmadığı taktirde bugün DEDAŞ binası önünde eylem çadırı kuracaklarını söyledi. İHD’nin kitlesel basın açıklamasına katılan Başkan Öncü; “Bugün DEDAŞ binası önünde eylem çadırı kuracağız. Tehditlerle sendikal haklarımızı elimizden alamazsınız. İkna odalarıyla bizim üzerimize gelemezsiniz. Çalışanlarımızın haklarını aramaya devam edeceğiz” diye konuştu. Bu arada Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Tekik de kitlesel basın açıklamasına katılıp DEDAŞ’ta iş akitleri fesh edilen işçilere destek vereceklerini açıkladı. 

Editör: TE Bilişim