“SUSKUNLUK NEREYE KADAR”
‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eyleminin 246.’sını Gülistan caddesi insan hakları anıtı önünde gerçekleştiren İHD Batman Şubesi, aylardır sürdürdükleri eylemde ısrarcı olacaklarını söylediler. İHD Batman Şube Başkanı Osman Künteş ile bazı STK temsilcileri ve kayıp yakınlarının bulunduğu kitlesel basın açıklamasını İlyas Ekinci okudu. Ekinci, şöyle konuştu; “Her hafta bu meydanda kayıp anaları ile birlikte düzenlediğimiz ‘Kayıplar bulunsun failleri yargı önüne çıkarılsın’ eylem ve etkinliklerimizin 246. haftasındayız. Yine yargının harekete geçmesini ve adaletin yerine getirmesini  talep etmekteyiz. Kayıpların akıbeti belirlenmeden, katilleri adalet önüne çıkarılmadan bu meydanlardan çekilmemiz söz konusu değildir. Başta Kürt sorununun çözümü olmak üzere,  özgürlük ve demokrasinin gelişmesi için bu ülkede yaşayan halklar çok ağır bedeller ödedi. Özellikle 90’lı yıllardan sonra Kürt halkının bu konuda ödediği bedeller çok daha ağır ve yakıcı oldu.”
“DOSYALAR TOZLU RAFLARDAN İNDİRİLSİN”
Ekinci, sözlerini şöyle sürdürdü; “ Bu güne kadar sunulan tüm dosyalar devletin ilgili kurumlarının tozlu raflarında bekliyor. İnsan hakları aktivistleri olarak bizde diyoruz ki; kayıplarla, toplu mezarlarla, faili meçhul cinayetlerle, zorla boşaltılan köylerle ilgili size sunduğumuz dosyaları tozlu raflardan indirin ve çözüme kavuşturun. Çocukları kaybedilen anaların, Eşi veya çocuğu faili meçhul cinayete kurban giden ailelerin, zorla yerinden yurdundan edilen köylünün acıları, gözyaşları ve mağduriyetleri bir çözüme kavuşturulmadan yıllarca tozlu raflarda bekletilmesi laik, demokratik, sosyal hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmıyor. Bu sorunların bir an önce çözüme kavuşturulmasının barışa ve çözüme katkı sunacağını düşünmekteyiz. Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı meydana gelen ve tüm dünyayı yakından ilgilendiren oldukça ciddi ve devasa sorunlara, hükümetin daha ciddi ve duyarlı yaklaşmasını talep etmekteyiz.”
“CEZAEVLERİNDE HAK İHLALLERİ VAR”
Cezaevlerindeki hak ihlallerine de dikkat çeken Ekinci, şunları söyledi; “Hiç gündemden düşmeyen ve son günlerde cezaevlerinde bir konsept dahilinde uygulanan şiddet, baskı, sindirme, yok etme ve kötü muamele gibi baskılar devam etmektedir. Kamuoyu yaşanan bu gelişmelerden oldukça rahatsız olmakta ve reaksiyon göstermektedir. Cezaevlerinde bulunan siyasi mahpusların da insan olduklarını unutmamalıyız. Onlarında yasal hakları vardır. Bu nedenle  mahpuslara insani yaklaşılması gerekmektedir. Temel ihtiyaçları  yasalar çerçevesinde karşılanmalıdır. Yasaların mahpuslara verdiği hakları harfiyen yerine getirilmelidir. Hükümeti ve Adalet Bakanlığını bu konuda duyarlı ve vicdani sorumluluğa davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim