*Batman Demokrasi Platformu, Mısır’daki idam kararını kitlesel basın açıklamasıyla protesto etti. Açıklamayı okuyan Eğitim-Sen Batman Şubesi Eş Başkanı Aziz Turay, “Darbecilerin uyduruk bir mahkeme sonrası 529 kişi için idam kakarını vermiş olması demokrasi mücadelesi yürüten hiçbir kitle tarafından kabul edilmeyecek bir zulümdür” dedi.

İDAM KARARINA BÜYÜK TEPKİ

Aralarında STK temsilcilerinin çoğunun bulunduğu Batman Demokrasi Platformu, Mısır’daki idam kararını kitlesel basın açıklamasıyla protesto etti. BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın da bulunduğu Demokrasi Platformu üyeleri, Gülistan caddesi insan hakları anıtı önünde toplandı. Milletvekili Akat Ata’nın da söz aldığı kitlesel basın açıklamasını Eğitim-Sen Batman Şube Eş Başkanı Aziz Turay okudu. Turay, “Ortadoğu’da sürmekte olan savaş can almaya, milyonlarca insanı mağdur etmeye devam ederken, benzeri bir faşist uygulama da Mısır’da 529 kişiye 20 dakikalık bir duruşma sonrasında hükme bağlanan uyduruk bir bahaneyle idam kararı verilmiş olmasıyla sürmektedir” dedi.

TRAJEDİ CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR”

Turay, şöyle devam etti; “Ortadoğu’da iç savaşlar şeklinde sürmekte olan trajedi can almaya, mağduriyetler yaratmaya devam etmekte. Milyonlarca insanın doğrudan etkilendiği bu savaşlar yüzünden can kayıpları, zorunlu göçler, toplu katliamlar, insanlık onurunu alt-üst eden işkenceler, tecavüzler, çocuk ölümleri tüm dünyanın gözü önünde yaşanmaya tüm hızıyla devam ederken, emperyalist güçlerin kendi çıkarları doğrultusunda bu savaş ortamını sürdürmesi için çabaladığı da hekresin malumudur. Son yıllarda Kürtler üzerinde tüm dünya kamuoyu önünde faşistçe uyguladığı idam kararları karşısında bir çok çevrenin ve kamuoyunun susmak dışında hiçbir işlev sahibi olmaması zaten bu coğrafyalarda sürdürülmekte olan faşist yönetimsel uygulamaların vardığı noktayı gözler önüne sermektedir.”

İDAM, BİR ZULÜMDÜR”

Mısır’daki antidemokratik uygulamalara dikkat çeken Aziz Turay, sözlerini şöyle sürdürdü; “Darbecilerin sadece 20 dakika süren adeta uyduruk bir mahkeme sonrası 529 kişi için idam kararı vermiş olması demokrasi mücadelesi yürüten hiçbir kitle tarafından kabul edilemeyecek bir zulümdür. İdam cezasının verilmiş olması İnsan hakları evrensel beyannamesinin ‘Hiç kimseye işkence yapılamaz, zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarla bulunulmaz ve ceza verilmez’ 5. maddesinin açık bir şekilde ihlaldir. İnsanlık onuru adına idam cezasının uygulanmaması gerekmektedir. Zulüm nereden, kimden ve nasıl gelirse gelin karşısında olacağımızı bir kez daha deklere ediyoruz. Tüm dünya kamuoyunu, demokratik kitle örgütlerini ve duyarlı kesimleri tüm Ortadoğu coğrafyasında uygulanan idam cezalarına, insanlık dışı muamelelere, tüm bu zulümlere karşı durmaya çağırıyoruz.”

Editör: TE Bilişim