*Hasadın başladığı Batman ovasında ürününü tarladan kaldıran çiftçi, geçen yılın verimini arıyor. Binatlı köyündeki üreticilerinden Yahya Eren ve İsmail Eren: “Geçen yıl buğdayda dönümünden 800 kilogram ürün alırken bu yıldönümünden 300-400 kg ürün alıyoruz. Verim neredeyse yarı yarıya düşük” dediler.

*Bu yıl geç yağışların hububatın bir çok ürünün de olduğu gibi buğday ve arpa saman sapını da geliştirmediğini belirten yöre çiftçileri, “Geçen yılın hasat mevsiminde 1.5 dönümden bir ton saman alıyorduk. Bu yıl ise 3 dönümden bu anca bir tonu bulacak saman elde ediyoruz. Yağışlardan samanın rengi de değişti” diyorlar.

BUĞDAY VERİMİNDE CİDDİ DÜŞÜŞ
Hasadın sürdüğü Batman ovasında çiftçi, geçen yıl ki hasat mevsimini arıyor. Batman merkeze bağlı Binatlı köyünde hububat üreticileri, biçerdöverlerin topladığı buğday ve arpa veriminin geçen yıla göre düşük olduğunu söyledi. Ramazan ayında 35 derece sıcaklığa karşın biçerdöverlerin tarlada hasadını sürdürdüğü buğday ve arpa tarlalarındaki verim düşüklüğüne dikkat çeken hububat üreticilerinden Yahya Eren ve İsmail Eren, “Geçen yılın hasadını arıyoruz. Dönümünden 800 kilo aldığımız buğdayda bu yıl verim neredeyse yarı yarıya düştü. Yağmurların zamanında yağmaması ürün veriminde ciddi düşüşe yol açtı. Bu yıl buğday ekili alanın bir dönümünden 300 ila 400 kilo arasında ürün alabildik. Geçen yıla göre bu yıl hasatta verim yarı yarıya düştü” diye konuştular.

SAMANIN RENGİ BİLE DEĞİŞİK
Hububattaki verim düşüklüğünün yanı sıra gelişmeyen samanın da renginin değiştiğini söyleyen hububat ekicileri, şunları kaydettiler: “Sadece hububat üretiminde değil, saman da eski kalitesinde değil. Batman ovasındaki saman diğer illere göre daha iyiydi. Daha iki hafta öncesine kadar sağanak yağışların etkisiyle saman da zayıf kaldı. Yeterli düzeyde gelişmedi, tarlada çürüdü. Geçen yıl bir tır saman 24 tonu buluyordu. Bu yıl ise bu rakam 18 tona kadar düştü. Yine geçen yılın hasadında 1.5 dönümden topladığımız saman bir tonu rahatlıkla buluyordu. Bu yıl 3 dönümden ancak 1 ton alabiliyoruz. Gerek hububat veriminde gerekse saman da geçen yılın havası yok. Bu yıl samanın rengi bile değişti.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim