** Hasankeyf’in yeni yerleşim biriminde alt ve üst yapı çalışmaları devam ederken, tarihi ilçenin esnafları yapımı tamamlanan yeni işhanına ilçe sakinleriyle birlikte taşınmak istiyor. Bazı esnaflar: “Son zamanlarda dükkanlarımızı boşaltacaklarıyla ilgili söylentiler var. Yeni yerleşim birimi her yönüyle tamamlanınca dükkanlarımızı boşaltmak istiyoruz” diyorlar.

“BİLGİLENDİRME BEKLİYORUZ”
Ilısu baraj gölünün tamamlanmasıyla sular altında kalacak tarihi ilçe Hasankeyf’in esnafları, yeni yerleşim birimindeki iş hanının tamamlanmasıyla ‘yakında dükkanlar boşaltılacak’ söylentileriyle tedirginlik yaşıyor. Yeni yerleşim yeri faaliyete girmediği sürece iş yapamayacaklarını belirten esnaflardan Antik Kilim sahibi Murat Yılmaz: “2007 Yılında kaledeki işyerlerimden şimdiki dükkanımıza yerleştim. Son iki yıldır işlerimiz pek olmuyor. Şimdilerde daha çok yerli turistler Hasankeyf’i ziyaret ediyor. Son zamanlarda dükkanlarımızı boşaltacaklarıyla ilgili söylentiler var. Ne derece doğru bilmiyoruz ama yetkililerden detaylı bilgi vermelerini bekliyoruz. Yeni yerleşim alanına gitmek için öncelikle yeni Hasankeyf tam olarak faaliyete girmeli. Yoksa kime satış yapacağız? Sular, önce bu alanı etkileyecekse yetkililer bizimle ortak bir yol aramalı” dedi.

“HALKLA BİRLİKTE TAŞINMALIYIZ”
Eski çarşı merkezinde hediyelik eşya satıcısı Abdurrahman Gündoğdu ise çarşı merkezine ilk gelen esnaflardan olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Burada kurulu bir düzenimiz var. 17 Yıldır aynı yerde esnaflık yapıyorum. Bu sene işlerimiz az da olsa açıldı. Resmi bir makamdan açıklama gelmedi ama dükkanlarımızın boşaltılacağı söylentileri var. Hasankeyf halkının yeni yerleşim yerine gitmediği sürece esnafların gitmesi mantıksız. Aksi halde müşteri bulamayız. Yeni çarşı merkezine gideceğiz ama hiçbir bilgimiz yok. Kaygılarımız var. Bu kaygılarımızı gidermeleri lazım.” Bu arada kiracı statüsündeki esnaflara yönelik bir çalışmanın olmadığını ifade eden 40 yaşındaki Mehmet Ali Arslan Kılınç ise: “Hem kiracı hem de bekar olduğum için bir hak talep edemiyorum. Benim gibi mağdur olan birçok insan var. Hasankeyf’te 20 yıllık esnaf olmama rağmen bu duruma bir çözüm bulunamıyor” diyor.

“YENİ HANDA CANLILIK OLABİLİR”
Öz Antik Kent Kilimcilik işletmecisi Mehmet Nuri Aydın ise yeni iş hanının daha canlılık getirebileceğini de kaydeden Aydın, şöyle konuştu: “Yeni Çarşı merkezinde yerlerimiz hazır ama neler olacak biz de bilmiyoruz. İyi de olabilir kötü de olabilir. Sürece göre biz de planlamalarımız yapmalıyız. Baraj olduktan sonra yeni yerleşim birimi turistlere daha cazip gelebilir. İşler yolunda giderse çarşı canlılık kazanabilir. Daha önce de mahalle arasında bir dükkanımız vardı.  Daha sonra yeni yerimize geçtik. Geçtikten sora işlerimiz daha da açıldı. Bir dokuma tezgahımızla iş yaparken şimdi beş taneyle işleri yetiştirebiliyoruz. Resmi kurumlar buralara geldikten sonra bizleri fuarlara davet ettiler. Fuarlara gittikten sonra toptan iş siparişleri almaya başladık. Yeni Çarşı merkezinde de aynı şey yaşanabilir. Herkes üzerine düşen görevleri  yerine getirse işler yolunda gidebilir. Yetkililerin esnaflarla diyalog kurmaları gerekiyor. Ortak akılla bir çözüm bulunabilir.” (Bahar Çakar-Filiz Ötleş)

Editör: TE Bilişim