** Batman Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenecek olan ‘Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali’ programı, Belediye Eşbaşkanları Gülistan Akel ve Sabri Özdemir tarafından düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Festivalin bu yıl ki konuğu ise Kadir İnanır…

 

EZİDİLERE ADANDI

Batman Belediyesi, beşinci yılında “Yılmaz Güney’in geleneğinden geleceğe yürüyoruz” sloganıyla düzenleyeceği ‘Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali programı’ basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Yılmaz Güney Sinema Salonunda Belediye Eşbaşkanları Sabri Özdemir ve Gülistan Akel tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Eşbaşkanlar Akel ve Özdemir: “Bu yıl ki festivalimizi Kürt kültürünün eşsiz taşıyıcıları olan ama sırf inançları farklı diye sürekli kıyımlara tabi tutulan bu yaz 74. kez büyük kıyıma tabi tutulan ateşin ve güneşin çocukları Ezidi'lere adadık” dedi.

 

“HİKAYE, YAŞANDIĞI DİLLE ANLATILIR”

5 Yıl önce bu coğrafyada yaşanan öykülerin hangi dilde yaşanmışsa o dilde anlatılması gerektiği anlayışıyla yola çıktıklarını ifade eden Eşbaşkanlar, şöyle devam etti: “Biliyoruz ki bir çok Kürt hikayesi bilinçli veya bilinçsizce Kürtçe dışında her dilde anlatılır olmuş. Sanatın doğrudan veya dolaylı olarak asimilasyon aracı olması üzüntü verici olduğu kadar trajiktir de. Hikayenin yaşandığı dilde anlatılması dilin gücünü ortaya koyacağı gibi aynı zaman da kültürel soykırım politikalarına da dur denilecektir. Bu tespitlerden ve ihtiyaçtan hareketle ortaya çıkan Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali, sanatı iktidarların ve hegemonların kuşatmasının dışına çıkararak halkla buluşturmayı temel hedefi olarak belirlemiştir. Festivalimize her yıl ilginin daha da artması bizlerin sorumluluğunu da arttırmaktadır. Özellikle sadece Türkiyeli Kürtler değil, İran ve Irak Kürdistan'ından, Avrupa'dan katılımlar olması Kürt kısa film festivalinin gerekliliğini ortaya koymaktadır.”

 

KONUK; KADİR İNANIR

Festivalin konuk sanatçısının Kadir İnanır olacağını da ifade eden Eşbaşkanlar; “Sinemaseverleri sadece filmlerle değil yönetmenlerle, oyuncularla da buluşturmayı hedefledik. Bu yıl ki festival için, Batmanlı sinemaseverler ve yönetmenler arasındaki bağı daha da güçlendirmek istiyoruz. Türkiye Sineması denilince akla gelen ilk isimlerden olan sevgili Kadir İnanır da festivalimizin konuklarından oluyor. Umuyoruz ve diliyoruz ki 2015 yılının ilk günlerinde sizlere dolu dolu bir haftalık sinema şöleni sunarız. Şimdiden siz tüm sinema severlere göstereceği ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz” dediler.

Editör: TE Bilişim