**Şengalli Ezidilerin sığındıkları Beşiri ilçesinin Ezidi köyleri hayat buldu. Üç kişilik köy nüfusunun 100’e çıktığını belirten 80 yaşındaki Ezidi muhtar Osman Öngüdü; “Nüfus kimliğimizde din hanemiz halen boş. Eskiden Ezidi yazılmaması için şimdi ise o hanenin doldurulması için dua ediyoruz” dedi.

DİN HANEMİZE EZİDİ YAZILSIN”
Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı 20’ye yakın Ezidi köyü, Şengal’den gelen Ezidilerle canlandı. İki ay öncesine kadar tek-tük Ezidinin yaşadığı köylerde terk edilmiş okul, eski bina ve taziye evleri sığınmacıların birer mekanına dönüştü. Eşiyle birlikte üç Ezidi ailesiyle birlikte Üçkuyular (Fakira) köyünde 23 yıldır muhtarlık yapan Osman Öngüdü; “Çocuklarımız bile Almanya’da. Burada yalnız kalmıştık. Şengal’deki konuklarımız gelince biraz rahatladık. Nüfusumuz üç aileye düşmüştü. Şimdi 100 kişinin yaşadığı köyüz artık. Nüfus cüzdanımızdaki din hanemiz halen boş. Neden ‘Ezidi’ yazılmıyor biz de anlamış değiliz. Keşke din hanelerimize ‘Ezidi’ yazılabilse.”


“ŞİMDİ EZİDİ YAZILSIN
DİYE DUA EDİYORUZ”
Üçkuyular (Fakira) köyünde oturan 67 yaşındaki Hasan Vakur, nüfus cüzdanındaki din hanesinin boş bırakıldığına dikkat çekerek şöyle konuştu; “Bundan 20-30 yıl önce kimliğimizdeki din hanemize Ezidi yazdırılıyordu. O yıllar Nüfus müdürlüklerinden ricamız yazılmamasıydı. Çünkü o dönemler baskı altındaydık. Şimdi o din hanesine ‘Ezidi’ yazılsın diye dua ediyoruz. Yine de boş bırakılıyor, bu uygulamayı anlamakta güçlük çekiyoruz. Bizim inancımız bu. Artık nüfus cüzdanlarımızdaki din hanesine ‘Ezidi’nin yazılması için rica ediyoruz. Her inanca saygı duyuyoruz. Ezidilerin de kendilerine göre bir inancı var. Azınlık değiliz, eşit vatandaşız.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim