**Suriye’deki iç savaştan kaçan 27 yaşındaki Qamışlılı avukat Küseyir El Sufuk, sığındığı Batman’da bir mermer atölyesinde çalışıyor. 9 kişilik ailesini bırakıp Batman’a iki ay önce yerleşen avukat El Sufuk; “Bir yıl süreyle Qamışlı’da Baro Başkan Yardımcılığını yaptım. Esad okumuş kesimi de cepheye çağırınca, kaçmaktan başka çaremiz kalmadı” dedi. 


AVUKAT MERMER ATÖLYESİNDE İŞÇİ
Suriye Qamışlı (Kamışlı) Baro Başkan Yardımcılığını bir yıl süreyle yapan 27 yaşındaki Küseyir El Sufuk, sığındığı Batman’da günlük 30 liralık yevmiyeyle bir mermer atölyesinde işçi olarak çalışıyor. Batman’ın Şirinevler mahallesinde bir yıl önce Suriye’den gelen yakınlarının yanına sığınan genç avukat Küseyir El Sufuk; “Qamışlı’da Hukuk Fakültesini iki yıl önce bitirdim. Bir yıla yakın süreyle Qamışlı Baro Başkan Yardımcılığı görevini üstlendim. 9 kişilik ailem halen Suriye’de yaşıyor. İç savaş olmasına rağmen Qamışlı’da direnmeye çalıştık. Ancak olacak gibi değildi. Esad, bu kez okuyan kesimi de cepheye davet etti. Savaştan kaçmak zorunda kaldım” diye konuştu.
“KARDEŞLERİM ÜNİVERSİTEYE GİDİYOR”
İki ay önce zor şartlar altında sınırdan geçip Batman’daki yakınlarının yanına geldiğini belirten Suriyeli avukat El Sufuk, şöyle konuştu; “Ailem, halen Qamışlı’da oturuyor. Üç kardeşim veterinerlik ve Tıp fakültesini okuyor. Orada savaş var, eğitim-ağır aksak gidiyor. Bazılarının eğitimi yarıda kaldı. Diğer kardeşlerim orta okul ve liseye gidiyor. Esad, artık okuyan kesimi de cepheye davet etti. Orada kalsaydım, savaşmaktan başka alternatifim kalmayacaktı. Ailemden izin alıp Batman’a geldim. Arapça ve İngilizce biliyorum. Biraz da Kürtçe. Ailem de Qamışlı’dan ayrılmak istiyor. Son dönemlerde okumuş kesim Suriye’den kaçıyor.”
“AVUKATIM AMA…”
Batman’da bir süre odun pazarında kömür taşıdığını, son 20 gün ise bir mermer atölyesinde işçi olarak çalıştığına dikkat çeken avukat El Sufuk, sözlerini şöyle sürdürdü; “Batman’da ne iş bulsam yapıyorum. Mesleğim her ne kadar avukat olsa da burada geçmiyor. Bir süre odun pazarında kömür taşıdım. Şimdi de bir mermer atölyesinde günlük 30 lira yevmiye alıyorum. Aylık elime 900 lira maaş geçiyor. İyi-kötü geçimimi Batman’da sağlıyorum. Qamışlı’da Baromuza 400’e yakın avukat vardı. Çoğu iç savaş nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı. Orada kalmaya çalıştım. Fakat Esad okuyan kesimi de cepheye çağırınca kaçmaktan başka alternatifimiz kalmadı. Burada İngilizce ve Türkçe derslerinde kendimi geliştirip avukatlık yapmak istiyorum.”

Editör: TE Bilişim