*Yüksekliği Zeynel bey türbesi kümbetinden yarım metre daha yüksek olan minarenin sıkıntılı oluşu nedeniyle tarihi yapı, özel platform aracında en az hızla yeni yerine sorunsuz bir şekilde ulaştırıldı.

TAŞINAN EN KÜÇÜK ESER
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te küçük eserler arasında yer alan İmam Abdullah zaviyesinin minaresi iki gün aradan sonra yeni yerleşim birimindeki Kültür Park’a taşındı. 13 Metre yükseklikteki minarenin zarar görmemesi amacıyla 80 tekerlekli özel araca yerleştirilen minare, diğer eserlere göre daha yavaş hızla yerine ulaştırıldı. Geçen yılın 13 Mayıs’ında 1100 ağırlığındaki 12.5 metre yüksekliğindeki Zeynel Bey türbesi kümbeti Hasankeyf’te taşınan ilk tarihi eserdi. Dicle nehri kıyısına yakın mesafedeki İmam Abdullah Zaviyesi türbesinin ardından taşınan minarenin yüksekliği 13 metre, ağırlığı da 300 ton. Sabah 08.00’de başlayan taşınma işlemleri 2 saat 19 dakikada tamamlanırken, taşınan eserler arasında en küçük eser konumundaki minare sorunsuz bir şekilde yerine ulaştırıldı.

“EN SIKINTILI ESERDİ”
Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven ve DSİ yetkililerinin de izlediği taşınma işlemleri sırasında tarihi eser, aracın en düşük hızıyla kültürel parka ulaştırılırken, üç eserin de taşınma işini üstlenen Er-Bu inşaat firması yetkilileri: “Zaviyenin devamı olan 13 metre yükseklikteki minare 300 ton ağırlığında. Tarihi eserin yüksekliği nedeniyle platform aracında yavaş bir şekil eseri taşıdık. Ayrıca zaviyenin diğer eyvan ve müştemilat kısmını da büyük bir titizlikle taşıyoruz. Diğer eserlere göre minarenin taşıma işlemleri daha hassas bir şekilde sürüyor. Yapının çeşitli yerlerinde asimetrik bir durum olduğu için titizlilikle çalışıyoruz. Diğer bölümlerin taşınma işlemleri tamamlandıktan sonra zaviye yeni yerine yerleştirilecek” dediler. Sabah saatlerinde başlayan taşıma işlemleri nedeniyle çevrede güvenlik önlemleri alınırken, elektrik şebekesi çalışmaları yapan DEDAŞ’taki bazı görevliler de taşınma işlemleri sırasında selfie ve canlı yayın yapmaları da dikkat çekti.

DÖRT ESER DAHA TAŞINACAK
Ilısu barajı göleti altında kalacak antik kent Hasankeyf’te tarihi eserlerin taşınmasına devam ediliyor.  Yıl sonuna kadar taşınacak tarihi eserler ise şöyle; “Kızlar, Süleyman Han Koç, El-Rızık camileri ve Orta kapı. DSİ, yetkilileri, taşınma çalışlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Hasankeyf’te önemli mimari yapıların taşınması, bazılarının ise yerinde korunmasıyla ilgili işlemlerimiz devam edecek. Dicle vadisinde yapmış olduğumuz dolgular aynı zamanda mağaraların korunması, gelecek nesillere aktarılması için yamaç terası ve küçük saray yapılarıyla ilgili çalışmalar da tamamlandı.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim