Silvan’a 9 kilometre uzaklıktaki dağda 700 metre derinlikte doğalgaz fışkırdı

Doğalgaz sevinci!

* Geçen yıl Diyarbakır’ın Silvan ilçesi yakınlarında Taşpınar köyü yakınlarında Taşpınar-1 kuyusu açan TPAO, Hıvder dağında 700 metrede yüksek basınçlı doğalgaza rastladı. Gaz numunelerini Ankara’ya gönderen TPAO, sahada ikinci kuyu açmanın hazırlığında.

 

DAĞDA, ZENGİN DOĞALGAZ REZERVİ!

2009’u arama yılı ilan eden TPAO, kazdığı yerden petrol ve doğalgaz’a rastlıyor. Uzun süredir doğalgaz rezervi tespit edemeyen TPAO Batman Bölge Müdürlüğü ekipleri, geçen yıl açtığı Silvan-Taşpınar-1 kuyusunda yüksek basınçlı doğalgaza rastladı. Diyarbakır’ın Silvan ilçesine 9 kilometre uzaklıktaki Hıvder dağının zirvesine Taşpınar-1 kuyusu açan TPAO sondaj ekipleri, kayalık olan bölgede 10 ayda istediği sonuca ulaştı. 700 metre derinlikte yüksek basınçlı doğalgaza ulaşan TPAO sondaj mühendisleri ile işçiler, bayram sevinci yaşadı. Kuyudaki test çalışmalarının değerlendirildiğini belirten yetkililer, doğalgaz numunelerinin de Ankara TPAO Genel Müdürlüğe gönderildiği bildirilirken, Genel Müdürlük bölgede yıllar sonra doğalgaza rastlayınca ani toplantı düzenledi. Zengin doğalgaz rezervlerinin bulunduğu ileri sürülen Taşpınar çevresinde yeni kuyuların açılabileceği de ifade edildi.

“KÖYÜMÜZÜN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK”

700 Kişinin oturduğu 100 haneli Taşpınar köyü muhtarı Mustafa Yeniada, ilk kez köy çevresinde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının yapıldığını belirtti. 700 metre derinlikte doğalgazın bulunmasıyla köyün birçok sorununun çözüleceğini de söyleyen Yeniada, “Köyümüzün yakınında doğalgaz bulununca adeta bayram ettik. Çünkü çözüm bekleyen birçok sorunumuz var. Su ve yolumuz yok. Altyapı şebekesi yok. Artık köyümüzün de doğalgazı sayesinde işsiz gençlerimize istihdam alanı açılacak. 63 kişi koruculukla maaşını sağlıyor. Fakat doğalgaz ve petrol sayesinde köydeki diğer işsiz gençlerde iş imkanı bulacak. 700 metre gibi kısa bir mesafede doğalgazın bulunmasını duyunca köyde adeta bayram havası esti” dedi.

ARSASINDA DOĞALGAZ ÇIKANA İŞ!

Taşpınar köyünde oturan Medeni Çakmak, üç dönümlük arsasında doğalgazın bulunmasıyla çiftçilikten kurtulduğunu söyledi. Arsasının bulunduğu yerin daha önce üzüm bağı olduğunu anımsatan Medeni Çakmak, şöyle konuştu; “TPAO’nun sismik ekipleri yıllar önce arsamızda çalıştı ve burada zengin doğalgaz ile petrol rezervlerinin olabileceğini açıklamışlardı. Geçen yıl sondaj çalışmalarına başlanıldığında bağımı kaldırdım. Bana sondajda iş imkanı sağladılar. Şimdi de doğalgaz bulundu diye adeta bayram yapıyoruz.” Öte yandan Taşpınar köylüleri, önceki gün doğalgazın fışkırması üzerine kuyu etrafında toplandı. Halay çekerek doğalgaz sevincini yaşayan Taşpınarlılar, “Köyümüzün makus talihi doğalgazla değişecek” diyorlar.

Editör: TE Bilişim