** Zeynelbey Türbesi taşınıyor, türbenin taşınma ihalesi 29 Ocak 2015 tarihinde Ankara’da yapılacak.

** Petrol sondaj kuyu sayısı yarı yarıya düşecek. Taşeron işçi sayısı azaltılacak.

** Ilısu barajında su altında kalan yerleşim birimlerine 470 Milyon TL ödendi. İstimlak bedellerini az bulanlar dava açıyor

 

KOORDİNASYONDA SORUNLAR

2015’in birinci dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısında önemli sorunlar masaya yatırıldı. Vali Azmi Çelik başkanlığında Valilik konferans salonunda yapılan toplantıya ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve yatırımcı kurumların temsilcileri ile il yöneticileri katıldı. Vali Çelik, geçen yıl kurum yöneticilerinin gayretleriyle yatırımlarda gerçekleşme oranında arzu ettikleri hedefi yakaladıklarını söyledi. 16 Kuruluşun 173 projesinin bulunduğuna işaret eden Vali Çelik: “Geçen yıl ayrılan 2 Milyar 677 Milyon TL’den 621 Milyon TL ödenekle yatırımlarda gerçekleşme oranında arzu ettiğimiz hedefi yakaladık” dedi.

 

TÜRBE TAŞIMA İHALESİ PERŞEMBE

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in sembolü olan 650 yıllık türbe taşınma ihalesinin 29 Ocak 2015 Perşembe günü yapılacağını söyleyen 16. DSİ Bölge Müdür yardımcısı Yılmaz Avcı: “Zeynelbey türbesinin ihalesi, DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığınca yapılacak. Yer teslimi yapıldıktan itibaren 250 günde türbe ve külliyesinin taşınma ve koruma işlemleri tamamlanacak. Ayrıca El Rızk minaresinin bulunduğu cami duvarlarının bir bölümü de yeni yerleşim birimine götürülecek” diye konuştu.

 

İSTİMLAK BEDELİ; 470 MİLYON TL

Ilısu barajında su altında kalacak yerleşim birimlerine şu ana kadar 470 Milyon TL istimlak bedelinin ödendiğine de işaret eden Müdür Yardımcısı Avcı, şöyle devam etti: “Ilısu barajında çalışmalar üç ay süreyle durdu. Çalışmalara yeniden başlandı. 650 işçinin çalıştığı barajın tamamlanma tarihi 31 Aralık 2015’tir. Hasankeyf’in yeni yerleşim biriminde ikinci etap konutlar için de çalışmalar hızlandırıldı. İstimlak bedellerinde itiraz edenlerin davası da devam ediyor.”

 

PETROL KUYULARI DÜŞÜŞTE

Petrol varil fiyatlarının düşüşü TPAO’yu, petrol aramalarında yavaşlatacak. TPAO Batman Bölge Üretim Müdürü Mustafa Çetin, geçen yıl petrol aramalarına ayrılan 273 Milyon TL’den 155 Milyon TL ödeneğin harcandığına dikkat çekti. 43 Sondaj kuyusundan 33’ünde petrol bulunduğunu ifade eden Çetin: “Geçen yıl Batman bölgesinde 5 Milyon varil petrol üretimi gerçekleştirdi. Bölgede en fazla petrol üretiminin yapıldığı illerin başını 15 bin varille Batman alıyor” dedi. Bu arada petrol fiyatlarının düşüşü ile bu yıl açmayı hedefledikleri 70-80 kuyu sayısını da 30-40 civarına düşürdüklerini de belirten Çetin, şöyle devam etti: “Petrol aramalarında yavaşladık. Ayrıca taşeron sisteminde çalışanlarla ilgili de radikal kararlar alacağız.”

Editör: TE Bilişim