** Buğday tohumu, gübre ve mazot ihtiyacını şimdiden temin etmek için arayışa giren bölge çiftçisi, en fazla gübre fiyatının pahalı olmasından yakınıyor. 
ÇİFTÇİLER DERT KÜPÜ
Batman ve yöresindeki çiftçiler, hububat hasadını tamamladıklarını, şimdi de ikinci ürüne yönelik ekim hazırlıklarına başladıklarını belirttiler. Gübre fiyatlarından yakınan bazı çiftçiler, şöyle konuştular; “Son yıllarda çiftçilerin hali gerçekten perişan. Buğday hasadını yaptık ve ürünümüzü de sattık. Bir yıl emek veriyoruz ve emeğinizin karşılığını maalesef alamıyoruz. Sebebi ise girdi fiyatlarının pahalı olması. Bu yıl buğday fiyatını geçen yılın fiyatından satmak zorunda kaldık. Mazot, gübre ve ilaçlara gelen zamlar bizlerin belini büküyor. Kendi işçiliğimizi de hesaplasak mahsülden aldığımız para kendi masrafını karşılamaz. Hal böyle iken gübreye, mazota ise her yıl zam üstüne zam devam ediyor.”

“ÖTV ÇİFTÇİLERE DE GEÇERLİ OLSUN”
Gemilerde kullanılan mazottaki ÖTV ve diğer vergi indirimlerin çiftçilerde de olması gerektiğini ifade eden çiftçiler, ‘maddi açıdan gemisi olanlardan daha mı zengin de mazotu pahalı kullanıyor’ diyorlar. Bazı çiftçiler şöyle devam ettiler: “Bugün şehirde yaşayan vatandaşlarımızın hemen hemen bütün ihtiyaçlarını köylü vatandaşlarımız karşılamaktadır. Bizler bütün imkansızlıklara rağmen ürünlerimizi üretmeye çalışıyoruz. Artık tarlalarda ekim yapmak istemiyoruz. Ama köyde yaşadığımız için tarlalarımızın boş kalmaması için mecburen ekim yapıyoruz. Şuan gübre tonu 2 bin liraya yaklaştı. Mazot fiyatı 4 liraya, ilaç ve diğer masraflarla çiftçiler nasıl tam anlamıyla ekim yapsın. Öte yandan buğday fiyatları ise 10 yıldır yerinde sayıyor. Geçen yıl ki fiyattan bile 10-15 kuruş daha ucuza buğdayımızı sattık. Yetkililerimiz gübre ve mazot fiyatlarını da indirime gitsin istiyoruz." 

“ÜRÜNLERDEN BİR ŞEY KAZANMIYORUZ”
Batman ve yöresindeki çiftçiler, son yılarda hububat ürünlerinden hububat ürünlerinden bir şey kazanmadıklarını belirterek, şunları söylediler; “Masrafları çıktığımız zaman işçiliğimizi de üzerine koyarsak zarar ediyoruz. Sattığımız buğday ancak kendi masrafını zor karşılayabiliyor. Şimdide gübre, mazot, tohumluk buğdayımızı temin etme arayışına girdik. Bugün gübre 2 bin liraya yaklaştı mazot ise litre fiyatı 4 liraya dayandı. Fiyatlar bu kadar pahalı iken hiçbir çiftçi tam anlamıyla tarlasını ekemez. Besi çiftliklerimizdeki hayvanlardan birkaçını satarak gübre, mazot ve tohumluğumu almayı planlıyoruz. Allah çiftçimize yardım etsin, çiftçilik çok zor bir duruma geldi. Devlet yetkililerimizden gemilerdeki mazot indirimini çiftçiye de yapsın istiyoruz. Ayrıca gübrede de mutlaka indirim yapması biz çiftçilerin daha sağlıklı ekim yapmasını sağlayacaktır.” 

Editör: TE Bilişim