** Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, cezaevindeki hasta mahpus sorununu Meclis’e taşıdı. Sorunun çözümü için Meclis araştırması isteyen Ata: “Türkiye’deki ceza infaz sisteminin insanilikten uzak oluşu, tutsakların yaşam hakkı da dahil olmak üzere her alanda hak gaspına uğramasına sebep oluyor” dedi.

 

“160 TUTSAK ÖLÜM TEHLİKESİNDE”
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, soru ve Meclis araştırma önerge yağmurunu sürdürüyor. Ata, bu kez hasta mahpusların sorunlarını Meclis’e taşıdı. Sorunun çözümü için Meclis araştırması isteyen Ata: “Hasta tutsaklar sorunu; tutsak yakınlarının ve sivil toplum örgütlerinin defalarca gündeme getirmesi ve Adalet Bakanlığı ile yapılan görüşmelere rağmen halen çözülmemiş bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Devletin hasta mahpuslara yönelik gayri-insani tutumu bugüne kadar birçok tutsağın göz göre göre ölüme terk edilmesine sebep olmuştur. İnsan Hakları Derneği'nin verilerine göre Türkiye cezaevlerinde yaklaşık 540 hasta tutsak bulunmaktadır ve bunların içinden 160 civarında tutsak ölüm tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu sayı geçtiğimiz aylarda sabit kalıyorken son iki aydır arttığı tespit edilmiş, hasta tutsakların ağır hasta statüsüne geçtiği fark edilmiştir. Pek çok kişinin cezaevine girdikten sonra, cezaevindeki olumsuz koşullardan dolayı sağlığını kaybettiği düşünüldüğünde, hasta tutsak sayısının daha da artacağı anlaşılmaktadır.”

 

“YASA İŞLEMİYOR”
Ata, önergesinde şöyle devam etti: “2013 yılının Ocak ayında hasta tutsakların ‘ağır hastalık ve sakatlık durumunda, hayatını yalnız idame ettiremeyeceği koşullarda’ cezalarının geri bırakılması yönünde yasal bir düzenleme yapılmıştır. Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre; bu düzenlemeye rağmen 14 hasta Adli Tıp Kurumu’nun raporunu beklerken hayatını kaybetmiştir. Yapılan düzenlemeye karşın, ağır hastalık hali nedeniyle tahliye başvurusunda bulunan tutuklu ve hükümlerden sadece yüzde 9.5’inin talebine olumlu yanıt verildiği yine Adalet Bakanlığı tarafından ifade edilmiştir. Bakanlığın verdiği diğer bilgiyse, 21 Mayıs 2013 itibariyle 460 kişi başvuru yapmış olduğu halde sadece 43 kişini yasadan faydalandığı yönündedir. Türkiye’deki ceza infaz sisteminin insanilikten uzak oluşu, tutsakların yaşam hakkı da dahil olmak üzere her alanda hak gaspına uğramasına sebep olmaktadır. Son günlerini ailesinin yanında geçirmek isteyen ağır hasta ve yaşlı tutsaklar dahi cezaevi koşullarında ölüme terk edilmektedir. Bu bilgiler ışığında cezaevlerinde ölümlerin bir daha yaşanmaması, insani ve siyasi bir sorumluluk olarak hasta tutsakların mağduriyetlerinin giderilmesi için sorunun tüm boyutlarıyla araştırılarak gereken hukuki ve idari düzenlemelerin tespit edilmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep etmekteyim.”

Editör: TE Bilişim