** Batman Belediyesi kültür ve sanat festivali kapsamında düzenlenen panele katılan Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı İdris Ekmen; “Bölgedeki barajları sudan bir Çin Seddi olarak adlandırıyoruz” dedi.


ILISU’YU TARTIŞTILAR

Batman Belediyesi tarafından düzenlenen 9. Batman Hasankeyf Kültür ve Sanat Festivali’nin ikinci günü Hasankeyf ve Kozluk’ta yapılan konser, yürüyüş, panel, film gösterimi ve dengbej dinletileriyle tamamlandı. BDP’liler ve partililerin katıldığı yürüyüşün ardından Hasankeyf köprüsünde BDP Muş Milletvekili Demir Çelik’in moderatörlüğünü yaptığı ve Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Necati Pirinççioğlu, Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı İdris Ekmen ile aktivist Sinem Demir’in katılımcı olarak yer aldığı “Barajların kültürel miras, ekoloji ve toplum üzerine etkileri” panel düzenlendi. Panelde söz alan Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Necati Pirinççioğlu; “Camiyi taşıma teknik olarak imkansız. Diğer eserleri başka yere taşımakla onu doğasından koparırsınız, taşıdığınız herhangi bir eser taşındığı yerde bir anlam ifade etmiyor. Bunun yanında barajlar zorunlu göç demek. Bu da şehir kültürüne yabancı insanların doğal kültürlerini yok edilmesidir” dedi.


EN PAHALI BARAJ…”

Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı İdris Ekmen ise barajların yarattığı sosyo ekonomk tahribatları göz ardı ekmenin insanlığa ihanet olduğuna dikkat çekerek; “Ilısu barajı Keban’ın yarısı kadar bir potansiyele sahip, onun kadar verimsiz bir baraj. En pahalı baraj ılısu barajı. Güneş enerjisiyle yapılacak bir santral, ılısunun gücüne eş değer. Bunu karşılayacak alternatif bir proje öngörülen enerji ihtiyacını karşılamaya yeter. Hiçbir baraj bölgeyi kalkındırmadı. Barajların istihdam ettiği bir yalandır. Bu barajın yapım amacı güvenlik, geçiş notalarını sular altında bırakmaya dönük bir baraj. Ilısu karşıtlarını terör yandaşlığıyla itham etmelerinin nedeni de budur. Bölgede yapılan 11 adet baraj güvenlik barajlarıdır ve bölgedeki bu barajları sudan bir Çin Seddi olarak adlandırıyoruz” dedi.


DOĞANIN PARÇASIYIZ”

Moderatör BDP Muş Milletvekili Demir Çelik de bütün kötülüklerin kaynağı olan devlet ortaya çıkmadan bir eko sistem olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu; “Eko sistem bir nesne değil, milyarlarca organizmanın bir tamamı olduğunun bilincindeyiz. Doğa bizim değil biz doğanın bir parçasıyız. İnsan üzerindeki tahakkümün paralelinde eko sistemin geleceğini etkileyen bir rol devlet tarafından binlerce yıldır sürdürülüyor. Ağacından çiçeğine hepimiz bu eko sistemin bir parçasıyız. Birini bile göz ardı edemeyiz. Devlet birçok olumsuzlukların yaşanmasına, geleceğin karartılması sürecinin de önünü ü açmıştır. Devlet sürekli sermaye ve iktidarını büyütmek için tahakkümü sürdürmek zorunda. Her şeyi alınıp satılacak hale getirmiştir devlet. Onun gözünde ne tarih ne kültürel miras, ne de eko sistemin korunması vardır. Varsa yoksa hegomonik gücünü korumak, gücünü pekiştirmek vardır. Her şeyi tekçi devlete kurban eden anlayış karşı gelmemiz şart. Küresel ölçekte mücadele eden tüm kesimlerin yanında olmamız gerekir.” Öte yandan soru ve cevaplarla son bulan panelin ardından dengbejler katılımcıları mest etti. 

Editör: TE Bilişim