18 KÖYÜN GEÇİM KAYNAĞI
Daha önce tütünün ekildiği alanlar, şimdi birer çilek üretim merkezine dönüştü. Batman’ın Sason ve Kozluk ilçelerine bağlı 18 köy ve mezranın geçim kaynağı çilek oldu. Sason Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Mahmut Doğan, GAP İdaresi başta olmak üzere Valilik, Kaymakamlık ve Tarım teşkilatının desteğiyle üründe her sene artış sağladıklarını ifade etti. 18 Köy ve mezrada 300 ailenin geçimini çilek üretiminden sağladığını belirten Birlik Başkanı Doğan; “Önceki yıllara oranla çilek üretiminde ciddi bir artış söz konusu. Tek eksiğimiz ürünü şoklayacak soğuk hava deposunun olmayışı. Bu eksiğimizi de GAP İdaresiyle birlikte hazırladığımız projeyle hayata geçireceğiz” diye konuştu.



“ÜRÜNÜMÜZ UCUZ”
Çilek kilosunun iç piyasada 2.5 liradan alıcı bulduğunu belirten Birlik Başkanı Doğan, şöyle devam etti; “Yurtdışına ise şokladığımız ürünün kilosunu 2 liradan satıyoruz. Ürünümüz organik çilek tesciline sahiptir. Ürünümüzü daha da geliştirmeye yönelik İl Tarım teşkilatıyla bir dizi proje hazırlığındayız. Batman’dan İspanya’ya giden 26 kişilik heyet içinde danışmanımız var. Amacımız, çilek yetiştiriciliğini daha da geliştirmektir. Kısa sürede çilek yetiştiriciliğine başladık ve ürünümüzle markalaşma yolundayız. Türkiye’nin dört bir yanına gönderdiğimiz çileği bu kez Amerika ve İspanya’ya göndermenin heyecanını yaşıyoruz.”



“BATMAN’DA ÇİLEK YETİŞİR Mİ?”
Tır’la çileği Mersin-Anamur’a götüren sürücü İsmet Aktürk, Osmaniye girişinde yol güvenliği yapan görevlilerin ilginç sorusuyla karşılaştığına dikkat çekti. Kendisinden irsaliye makbuzu isteyen polisin; “Yükün çilek mi? Batman’da çilek yetişmez. Çileğin üretim merkezi Anamur’dur” sözü üzerine kasadan organik çilek ikram ettiğini belirten sürücü Aktürk; “Güvenlik görevlilerine tadımlık çilek ikram ettim, tattıktan sonra teşekkür ettiler. İlk defa böyle bir çilek tattıklarını söylediler. Batman-Sason çileğini görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Artık bu topraklarda yetişen çileği Türkiye’nin dört bir tarafına ulaştırıyoruz” dedi.


Editör: TE Bilişim