3 Mayıs 2004 tarihinde Batman Gıda ve Toptancılar Sitesi’nde, Tüpraş’a ait yeraltındaki yakıtın alev alması sonucu üç kişi hayatını kaybederken, 21 kişi yaralanmış, 100’e yakın işyeri de hasar görmüştü.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ‘zaman aşımı’na yönelik Batman 1. ve 2. Hukuk Mahkemelerinin kararlarında ‘ihlal’ gördü. AHİM, Türkiye’den Mazhar Kurşun’un davasının yeniden görülmesini kararlaştırdı.

AİHM, İLK DOSYAYI KABUL ETTİ
Yaklaşık 15 yıl önce Batman’ın Cumhuriyet ile Şirinevler mahalleleri arasındaki Gıda ve Toptancılar Sitesi’nde Tüpraş Batman Rafinerisi’nin yer altındaki yakıtının alev almasıyla üç kişi hayatını kaybetmiş, 21 kişinin yaralanmış ve 100’e yakın işyerinin hasar gördüğü siteyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Batman mahkemelerinin zaman aşımına yönelik kararlarda ‘ihlal’ kararı verdi. Batman Barosu avukatlarından Abdulhamit Çakan ve Masum Erken, Gıda ve Toptancılar Sitesi’ndeki bazı esnafların davasını AİHM’e taşımıştı. AİHM, Batman Gıda ve Toptancılar sitesi esnaflarından Mazhar Kurşun’un dosyasının yeniden açılmasına yönelik verdiği karar üzerine 50’yi aşkın esnafın da dosyaları yeniden incelenecek.

AVUKATLAR TÜPRAŞ’A DAVA AÇIYOR
Batman Barosu avukatlarından Abdulhamit Çakan, AİHM’in Toptancılar sitesindeki patlamaya yönelik açılan davalarda ‘zaman aşımı’na yönelik kararlarda ihlal gördüğünü belirtti. AHİM’in kararı üzerine başvuru yapan gıdacı esnafının dosyalarının yeniden görüleceğini ifade eden avukat Çakan: “Batman 1. ve 2. Hukuk Mahkemeleri, o dönemlerde tazminata hükmetmişti. Ek davalara zaman aşımı kararı verilmişti. AHİM kararıyla zaman aşımına uğrayan tazminatlar açısından yeniden yargı yolu açıldı. Önümüzdeki 10 gün içinde Tüpraş Batman Rafinerisi’ne AİHM’in ihlal kararı nedeniyle dava açacağız” dedi. Bu arada Batman’da 70’e toptancı esnafı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuştu. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim