* Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın dar gelirlilere dağıttığı Tavşanlı linyit kömürünü yük treninden indiren işçilerin tamamı Suriyeli.

* Günlük 50 lira yevmiye alan Suriyeli gençler, “Batman’da genelde ağır işler bizim sırtımızda. 10 günde bir Kütahya’dan gelen kömürü vagonlardan kamyonetlere yüklüyoruz. Her günde iş bulamıyoruz” diyorlar.

“ŞAM VE QAMIŞLI’DAN GELDİK”

Üç yıldır Batman’a yerleşen 24 bin Suriyeli aile geçinebilmenin derdinde. Suriyeli gençlerin çoğu ağır iş yükünü sırtlıyor. Sosyal ve Yardımlaşma Vakfı’nın dar gelirlilere dağıttığı linyit kömüründen 10 bin tonunu Suriyeli işçiler sırtladı. 10 günde bir kömür yükleme işinde çalıştıklarını belirten Suriyeli işçilerden Aymar Musa, Muhammed Abdullah, Fikret Mesa, Abdulgani Osman, “İç savaş çıkınca Şam ve Qamışlı’dan Batman’ın yolunu tuttuk. Hepimizin Suriye’den kendine göre bir işi vardı. Kimimiz taksiciydi, kimimiz fabrikalarda çalışıyordu. Burada ağır işleri yapmak zorunda kaldık. Çünkü ailelerimiz perişan” dediler.


“NE İŞ BULSAK YAPIYORUZ”

Sınıra yakın Qamışlı, Amude, Haseki kentlerinden Batman’a yerleşen Aram Davut Ramazan, Velid Mahmut Şehmus, Fırat Mecit Hasan, Ahmet Halep, Hısen Suphi ve Ali Faydalla, Batman’da inşaat ağırlıklı işlerde çalıştıklarını söylediler. Karşıyaka, Petrolkent ve Hurriyet mahallelerinde oturdukları evlerin kiralarını ödemekte zorlandıklarını belirten Suriyeli gençler, şöyle konuştular; “Suriye’de bu kadar ağır işlerde çalışmıyorduk. Fakat buralarda ailelerimizi geçindirmek için ne iş olma yapmak zorunda kalıyoruz. Çünkü nüfusumuz kalabalık. Hafta bir kömür işindeyiz. Diğer günlerde ise inşaat işleri ve tuğla fabrikalarında çalışıyoruz.”

YARDIMLAR YETERSİZ

Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın dağıttı yardımlardan da yeterli düzeyde yararlanmadıklarını ifade eden Suriyeliler, sözlerini şöyle sürdürdüler; “Neredeyse Batman’da üç yılımız olacak. Ya iki ya da üç kez yardımlarla buluştuk. O da dini bayramlar arifesindeydi. Dar gelirlilere dağıtılan ücretsiz kömürlerden biz de faydalanmak istiyoruz. Vagonlardan indirdiğimiz kömürün bir bölümünün bize de verilmesini bekliyoruz.”

Editör: TE Bilişim