** TÜİK’in verilerine göre 547 bin 581 nüfuslu Batman’ın BDDK’nın rakamlarına göre ‘döviz zengini’ çıkması, halk arasında şaşkınlığa yol açtı. BATSO ve Esnaf Odaları, son üç ayda şehirde ciddi yatırımın olmadığına dikkat çekti ve ekledi: “Böyle bir rakamın şehire yansıması mümkün değil.”


BANKA ŞUBELERİ DE ŞAŞKIN

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) illerin bankacılık rakamlarını açıklaması Batmanlıları şaşırttı. 2012’te Batman’da toplam 48.3 milyon lira (27 milyon dolar) olan şirketlerin döviz mevduatının 2013 sonunda TL bazında tam yüzde bin 714 artarak, 876 milyon liraya çıkması, Batmanlıları da hayretler içinde bıraktı. Batman’daki üç kamu bankası Halk, Ziraat ve Vakıfbank şube yetkilileri, yüklü orandaki mevduat hesaplarının mümkün olmadığına dikkat çekti. Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir de geçen yılın son aylarında ne yabancı firmalar ne de yerli yatırımcıların Batman’da yatırım yapmadığını belirterek: “Batman’daki banka şubelerinin hiçbirinde bu meblağ yoktur. Ne firmalarımızın ne de şirketlerimizin böyle bir mevduatı söz konusu değil” dedi.


ESNAF BORÇ İÇİNDE”

Batman Esnaf ve Kefalet Kooperatif Başkanı Şevki Taş ise geçen yılın son aylarında yaşandığı iddia edilen yüklü meblağın Batman’a yansımasının söz konusu olmadığını söyledi. Taş, şöyle konuştu: “Kooperatifimizden kredi talebinde bulunan Batmanlı esnafın çoğu icralıktır. Biz de bu paranın nasıl geldiğini ve nerede olduğunu merak ediyoruz. Batman’da bu yüksek meblağın olacağına inanmıyorum.” Bu arada Batmanlı esnaflardan Necat Kurt da kentte son aylarda yoksulluk manzaraları ile hırsızlık olaylarında artış olduğunu ifade ederek: “Kaldırımlarımızda sefalet var. 50 yıldır burada yaşıyorum, böyle bir rakamı ilk defa duyuyorum” diye konuştu.


DÖVİZCİLER: “BU ARTIŞ MÜMKÜN DEĞİL”

14 Yıldır döviz işlemleri yapan Adil Yıldız, ortaya atılan yüksek rakama şaşırdıklarını söyledi. Döviz bürosu ile bankalarda bireysel ve fiziki olarak hesaplarda ciddi bir artışa tanık olmadıklarını belirten dövizci Yıldız, şöyle devam etti: “2013’ün son aylarında bu denli yüklü bir rakamı ne duyduk ne de hareketliliğe tanık olduk. Belki yüzde 10’luk bir artış olabilir ama bu denli bir artış söz konusu değil. Böyle bir şey olsaydı, farkına varırdık. Bu rakamı duyunca biz de ‘acaba bu para nerede’ diye kendimize sormaya başladık.” Bu arada kent merkesinde 25 bine yakın işsiz de İş-Kurumu’nun açtığı toplum yararına çalışma programından kadro beklediği şu günlerde ‘Batman’dan dolar fışkıyor’ haberi günün konusu oldu.

Editör: TE Bilişim