** İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Hasankeyf’teki tarihi eserlerin taşınmasına yönelik bilgi veren DSİ 16. Bölge Müdür Yardımcısı Yılmaz Avcu: “Orta kapı, İmam Abdullah Zaviyesi, Artuklu Hamamı taşınacak. Yamaç külliyesi yerinde korunacak. Bal Döken türbe için de 5 anıt mezar yapılacak. Bu çalışmalar yaklaşık 82 Milyon liraya mal olacak” dedi.

KÜLTÜREL PARKTA TÜRBE RESTORASYONU
Bu yılın Mayıs’ında taşınan Zeynel Bey türbesi kümbetinin yeni yerleşim birimindeki restorasyon çalışmalarına hız verildi. DSİ 16. Bölge Müdür Yardımcısı Yılmaz Avcu, Kültürel parktaki yarım adada türbe alanındaki külliyenin benzer çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. 1. Etap anıt eserler kapsamında taşınacak eserlerin taşınma işinin yer tesliminin 29 Eylül 2017’de yapıldığını belirten Avcu: “Orta Kapı, İmam Abdullah Zaviyesi ve Artuklu Hamamı, Kültürel Park’a taşınacak. Bu çalışma kapsamında yamaç külliyesi yerinde korunacak. Bal Döken türbesi için 5 anıt mezar yapılacak” diye konuştu.

MİNARELER TAŞINACAK
Tarihi ilçe Hasankeyf’in sembolü konumundaki El-Rızık, Süleyman Han ve Koç Camilerinin minarelerinin taşınacağını kaydeden Avcu, şöyle konuştu: “İkinci etap taşıma kapsamında Kızlar Camisi de taşınacak. Ancak camiler iki aşamalı taşınacak. Bu çalışmalar da 2018’in sonuna kadar tamamlanacak. Yapımcı firma 9.5 kilometre taşıma yolu yapacak. Dicle nehri üzerinde 12 menfezli köprü yapımı da gerçekleştirilecek. Güçlendirme köprüsünde de çalışmaların yüzde 28’i tamamlandı.”

TARİHİ ÇARŞIDAKİ ESNAFA TEBLİGAT
Anıt eserlerin geçeceği tarihi çarşıdaki esnaflara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bugünden itibaren işyerlerini boşaltma tebligatlarının gönderileceğini söyleyen Bölge Müdür Yardımcısı Avcu: “Mevzuata göre 2 ay içinde eski Çarşı’daki esnafın taşınması gerekiyor. Çünkü anıt eserlerin çoğu bu güzergahtan geçecek. Ayrıca ikinci anıt eserler için de Dicle nehri üzerinde 12 menfezli çelik köprü yapılacak. Eski çarşıdaki esnaflar tebligatı aldıktan bir ay sonra işyerlerini terk etmeleri gerekiyor” dedi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim