“BASINLA HER AY BULUŞACAĞIZ”
Batman Barosu yöneticileri, Batman’daki basın mensuplarını ‘Çalışan gazeteciler günü’ etkinliği kapsamında Litai Cafe’de ağırladı. Toplantıya Baro Başkanı avukat Abdulhamit Çakan, Kadın Hakları Komisyon Başkanı Rumeysa Deniz Kaya, Çocuk Hakları Komisyon Başkanı Esra Karanfil, İnsan Hakları Komisyon Başkanı Av. Nuri Mehmetoğlu, yönetim kurul üyesi Erkan Şenses ve bazı avukatlar katıldı. Basın mensuplarıyla farklı etkinlerle bir araya gelmeye devam edeceklerini belirten Baro Başkanı Çakan: “Bazı nedenlerden dolayı gazeteciler gününüzü geç kutluyoruz. Her koşulda gazetecilik mesleğini hakkıyla yapan gazetecilerin günlerini kutluyorum. Bu vesileyle bir araya gelip çalışmalarımız hakkında bilgi vermek istedik” dedi.

“BARO, MAZLUMLARIN YANINDA”
2017 Yılında şiddet ve cinsel istismar içerikli 21 davaya müdahil olduklarını ifade eden Çakan, şöyle devam etti: “Meslektaşlarımız her zaman mazlumların yanında yer aldı ve yer almaya devam ediyor. Bundan böyle çalışmalarımızı daha sık basın ile paylaşacağız. Şiddet ve istismara uğrayan mağdurlar Baro’ya başvurdukları an, arkadaşlarımız hukuki süreci takip ediyor. Son bir yılda 15 kadın, 6 da çocuk davasına müdahil olduk. Elimizden geldiğince mağdurların yanında yer almaya çalışıyoruz.”  

“ADLİYE’DE EN BÜYÜK SIKINTI; KATİP EKSİKLİĞİ”
Hızla büyüyen bir baro olduklarına da dikkat çeken Baro Başkanı avukat Çakan, Adliye’deki eksikliklere değinerek: “OHAL sürecindeki alımlarla meslektaş eksikliğimiz arttı. En büyük sıkıntımız Adli katip eksikliği. Bu durumu gerekli yerlere bildirdik. Bir hakimin nitelikli bir katibi yoksa sağlıklı karar veremez.  Dönem dönem avukatların girmek istemedikleri dosyalar olabiliyor. Bu dönemde FETÖ davalarına kimse girmek istemiyor. Fakat Batman’daki avukatlarımız çekinmeden bu davalara müdahil oldular. Bu konuda onları tebrik etmek istiyorum. Herkesin bir avukata ihtiyacı var. Bizler fikirdaş değiliz. Şuan Batman’da 50’si stajyer olmak üzere toplam 370 avukat var” dedi.

“POJELERİMİZİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”
Sosyal sorumluluk projelerine ağırlık verdiklerini de sözlerine ekleyen Çakan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Haftada bir, ilkokul çocuklarına Baromuz sinema salonunda gösterim yapılıyor. Bu projeye Batman’ın çeşitli köylerinde hiç sinemaya gitmemiş çocukları da dahil ettik. Amacımız her çocukta sinema kültürünün oluşması. Çeşitli dil kursları açıyoruz. Şu an Kürtçe dil kursumuz devam ediyor. Yakında diksiyon kursu da açacağız. Şubat ayında tüm liselerde kadın, çocuk ve insan hakları konularında sunumlar yapacağız. Aynı zamanda muhtarlarla da görüşmelerimiz olacak. Mahalle mahalle dolaşıp vatandaşlarımıza hakları hakkında bilgi vereceğiz. Aynı zamanda şiddet ve istismara uğrayan kadın -çocukları tespit etmeyi amaçlıyoruz. Şiddet ve istismara uğrayan insanlar bize başvursun. Çünkü bizlere başvurmadıkları sürece soruşturmalar gizlilik kararıyla yapıldığı için haberdar olamıyoruz. Bizler her zaman mağdur insanların yanındayız.”

80 AVUKAT ARABULUCU
Batman’da 80 avukatın arabulucuk sertifikasını aldığını da kaydeden Çakan: “İş Kanunu’dan kaynaklı davaların neredeyse tümü 1 Ocak 2018’ten itibaren arabuluculuğa gitme şartı getirildi. Sadece avukatlara ‘arabuluculuk’ eğitimi verildi. Şuan Batman’da arabuluculuk sertifikasına sahip 80 meslektaşımız var. 60 Kişi de sınavı bekliyor. Dava açılmadan önce ‘arabulucuya’ gidilecek. Sistem onu avukatlara yönlendirecek. Bir işçi ya da işveren dava açmadan önce ‘arabulucuya’ gitmek zorunda” diye konuştu. (Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim