**Kahraman değil fenomen olduğunu belirten ve 15 Temmuz gecesi tank süren Mehmet Köse: “Ben kendimi fenomen olarak görüyorum, kahraman olarak değil. 5 dakikada tank sürdüm, 5 saniyede de vatan haini olabilirdim. Yanlış bir düğmeye basmakla şu anda burada değil, hakim karşısında olurdum” dedi.

KAHRAMANLAR KONUŞTU
15 Temmuz darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine sokağa çıkarak darbecilere direnen Yusuf Özgün, Yusuf Ak ve Mehmet Köse, ‘Tecrübe konuşuyor içimizdeki kahramanlar’ projesi kapsamında geldikleri Batman’da darbe girişimi gecesi yaşadıklarını anlattı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü konferans salonundaki programa Vali Ahmet Deniz, Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş ve çok sayıda davetli katıldı. Programda ayrıca Mehmet Çelikdemir, kum sanatıyla 15 Temmuz gecesini ekrana yansıttı. TRT Stadyumun sunucusu Ersin Düzen’in moderatörlüğünü yaptığı panelde ilk konuşmayı yapan Yusuf Özgün, 15 Temmuz gecesinin sözcüklerle ifade edilmeyecek bir gece olduğunu belirterek: “Karanlıkla başlayan gecenin sonu aydınlık oldu. O gece Cumhurbaşkanımız çıkıp bizleri sokağa çağırmasaydı Suriye olurduk, Irak olurduk, beter olmuştuk” dedi.

“GAZ-FREN DERKEN TANK YÜRÜDÜ”
15 Temmuz gecesi tank süren Mehmet Köse ise yaşadıklarını şöyle anlattı: “Tankların köprüye çıkmasını biz terör zannettik. Ufak hareketlenmeler oldu. Eve gider gitmez görev yerine dönmemiz için acilen çağırdılar. Bir motosikletim vardı. Daha yeni öğrenmeye başladım. Kışla önüne kamyonları çektik. Çok hain saldırılar oldu. O gece boğaz köprüsünde olmayı çok isterdim. Tabi kamyonla giderken Göztepe'de vatandaşların ele geçirdiği tank vardı. Biz de yardımcı olmak için oraya gittik. 15 tonluk tankı vinçle kaldıramazsınız. Bu tank 50- 60 ton var. Hayatımda tank gördüm mü, evet kışlanın önünde gördüm. Askerliği Jandarma Komando olarak yaptım. Askerlikte tankı, ceza verilmiş orada yatıyor, o şekilde gördüm. Ceza alan tank gördüm. Bir de filmlerde görmüştüm. Tankın içine bir girdim, baktım anahtar yok, içi karanlıktı. Anahtar geldi girdim içine çalıştırdım. Ben kendimi fenomen olarak görüyorum, kahraman olarak değil. Ama şunu da söyleyeyim, 5 dakikada tank sürdüm, 5 saniyede de vatan haini olabilirdim. Yanlış bir düğmeye basmakla şu anda burada değil hakim karşısında olurdum. Kontağı açmamla birlikte içinde ışıklar açıldı. Yazılara baktım Türkçe yazıyordu, aman Türkçe yazıyorsa da bu oldu. Baktım bir gaz bir fren, otomatik viteslidir herhalde. Birinci vites, ikinci vites derken baktım tank yürüyor. Hareket ettik Hasanpaşa garajına getirdim.”

“ŞARAPNEL PARÇALARI BENİM MADALYAM”
15 Temmuz gecesi tank atışıyla yaralanan Yusuf Ak yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattı. O gece bir merminin iki insanı yaraladığına şahit olduğunu kaydeden Ak, şöyle konuştu: “Bir mermi arkadaşımın ağzını parçalayıp, ensesinden çıkıp, arkasındaki birini yaraladı. Biz Çanakkale’yi görmedik ama 15 Temmuz'u canlı yaşadık. Sonucunda zaferle ayrıldık. Çok mutluyuz, gururluyuz. Ben 5 aylık çocuğumun kokusunu almadan eşimden helallik aldım, 'bu gece şahadete gidiyorum' dedim. Daha 5 aylık çocuğumun kokusunu almadan evimi terk ettim. Bu kardeşlerimiz anamız, babamız vatansız kalmasın diye gittim. Saat sabah 05.28'de tank ateşiyle ben vuruluyorum. Vurulduktan sonrasını hatırlamıyorum. Benim kafamda üç tane şarapnel parçası ile bir tane mermi parçası var. Sağ baş parmağımı kaybettim. Vücudumda çeşitli yerlerinde şarapneller vardı. Üçü ameliyatla alındı, yalnız beynimdeki şarapnel parçaları alınamıyor. Alınmasınlar ben onlarla yaşayacağım, çünkü onları şeref madalyaları olarak taşıyacağım, ömrümün sonuna kadar. Daha sonra tedavilerle zamanla kendime geldim.”

VALİ DENİZ: “BATMANLILAR NÖBETTEYDİ”
Programda konuşan Vali Deniz ise Batmanlıların, duruşuna dikkat çekerek: “Cumhurbaşkanımızın mesajı gelmeden yürekli vatanperver Batmanlı hemşerilerimiz meydandaydı. Hala o geceyi anlatırken tüylerimiz diken diken oluyor. Gerçekten Batman muhteşem bir duruş sergiledi. Batman, o gece ve ondan sonrada 30 binlere varan insanlarla demokrasi nöbetini tuttu. 15 Temmuz’un yıldönümünde de yine 30 bine yakın vatandaşlarımızla beraber nöbet tuttuk. Niye saldırdılar bize, kimdi bunlar? Bunlar Çanakkale’de bu milleti dize getiremeyenlerin piyonlarıydı, maşalarıydı. Ama o günde bu millet dize gelmedi, 15 Temmuz’da da dize gelmedi ki gelmeyecek. Onlar bu milletin imanlı duruşunu analiz edemediler. Bunların amacı bir iç savaş, işgal projesiydi” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim