**Özel Batman Yaşam Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Gökmen Akarer, bölgede yaygın olan böbrek taşının genelinde tuz tüketimi, az su içme ve kırmızı et tüketiminden kaynaklandığını söyledi.
**1 Yaşındaki Ahmet Meral’ın sol böbreğinde 1.5 santim taş tespit ettiklerini belirten Op. Dr. Akarer; “Çocuklardaki tespit edilen böbrek taşı, ailesel böbreğin yapısal nedenlerden kaynaklanabiliyor. Hastanemizde 20 çocuk böbrek taşından kurtuldu” dedi.
1 YAŞINDAKİ ÇOCUKTA TAŞ
Yetişkinlerde daha çok besinlerden kaynaklı, küçük çocuklarda ise ailesel böbreğin yapısal nedenlerinden böbrek hastalarının yoğun olduğu bölgede ameliyatların yapıldığı Özel Batman Yaşam Hastanesi’ne kaldırılan bir yaşındaki Ahmet Meral’in sol böbreğinde 1.5 santim taş tespit edildi. Ameliyatı başarıyla yapan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Gökmen Akarer; “Hastanemizde rahatlıkla yapabildiğimiz  bu operasyonlarda bugüne kadar 20 çocuk, tedavi görüp sağlığına kavuştu. 1 Yaşındaki Ahmet’in sol böbreğinde iki taş vardı. Sağ böbreğinde de ufak bir taş daha tespit edildi. Çocuklarda eğer 1.5 santimi geçmişse kapalı böbrek taşı ameliyatı uygulanabiliyor. Birkaç yöntemin dışında lazer sistemiyle taşlar kırılıp, alınabiliyor. Ameliyatlar, 1.5 saat sürüyor. Bir-iki gün içinde çocuklar sağlıklı bir şekilde hastanede taburcu ediliyor” dedi.



20 ÇOCUK SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Gökmen Akarer, şöyle devam etti; “Hastanemizde bu ameliyatları rahatlıkla yapabiliyoruz. Genelde bu tür vakalar daha önce başka illere sevk ediliyordu. Oysa hastanemizde her türlü olanağımız var. Hastaları çok rahat bir tedavi yöntemiyle taşlardan kurtarabiliyoruz. Bu ameliyatları artık Batman’da yapabiliyoruz. Son aylarda hastanemizde 20 çocuk tedavi olup sağlığına kavuştu. Küçük çocuklarda taş oluşumları erişkinlerden farklıdır.”
“ÇOCUKLARDA TAŞ GENETİK FAKTÖRDÜR”
Çocuklarda böbrek taşının genetik faktörlerden de kaynaklandığını kaydeden Op. Dr. Akarer; “Çocukların böbreklerindeki taş oluşumları erişkenlerden farklıdır. Örneğin çocuklarda genelde ailesel böbreğin yapısal nedenlerden kaynaklanıyor. Genetik faktörlerde çocuklardaki böbrek taşına nedendir. Yetişkinlerde ise tuz tüketimi, az su içme ve kırmız et tüketimi ile bazı besinler böbrek taşının oluşmasına önemli etkendir. Bölgede ne yazık ki az su içiliyor.” (Reşat Yiğiz)


Editör: TE Bilişim