Daha temiz ve yaşanabilir bir Batman, kesinlikle hepimizin özlemidir. Zira herkes güzel ve temiz bir kentte yaşamak ister.

Pis kokuların burun direklerini kırdığı, lağım sularının açıktan aktığı, çevreyi çöplerin götürdüğü bir kentte yaşamak isteyenler var mı?

Olacaklarını sanmıyorum. Herkes sorunların asgari seviyede olduğu bir kentte yaşamak istiyor.

İyi de daha temiz ve daha yaşanabilir bir Batman için mücadele verenler var mı?

Bu kentin yığınla sorunları çözüm bekliyor. Çare arayan, üreten, bunun için çabalayanları görebiliyor musunuz?

Bu kentin daha güzel yarınları için duyarlılık gösterenler şüphesiz olmuştur. İnsan haklarının güvencede olması, kentin çevre sorunlarının çözümü için gönüllülük temelinde çalışan, bunun için bedel ödeyenleri elbette hayırla yad ediyorum.

Birçok sivil toplum ve demokratik kitle örgütünün bu kent için yıllardır çabalarına tanık olduk. Bu kentin huzuru, güvenliği, selameti için çaba göstermiş olanları buradan selamlamak istiyorum…

Batman Kent Konseyi başta olmak üzere, çeşitli zeminlerde Batman’ın daha aydınlık yarınları için bir ücret mukabili olmadan kafa yoranların emekleri zayi olmayacak, boşa gitmeyecektir. Bu kent için çabalayanlar, ‘Balık bilmezse, Halık bilir’ düşüncesiyle zaten hareket edenlerdir.

Evet, bu kentin önemli sorunları var. Sorunların çözümünü sadece devletten beklemek doğru bir yaklaşım değildir. Zira devlet adına da birileri yanlış yapıyorsa, buna da karşı çıkmamız gerekiyor.

Devleti yönetenler melekler falan değildir. Kapitalist sistemin çarklarının döndüğü bir ülkede yaşadığımızı, maddenin manaya tercih edildiğini unutmayalım…

ELLERİNİ TAŞIN ALTINA KOYDULAR…

Değerli Okurlar, bu uzun girişi yapma nedenine geleyim. Yerel basınımızda yer alan bir gelişme üzerine bu değerlendirmeyi yaptım.

Bu kentin sorunlarına atıf yaparak, çözüm önerileriyle toplumun karşısına çıkan bazı şahsiyetlerin bir platform kurdukları yolundaki haberler bana yukarıdaki satırları yazdırttı. Yıllardır mücadelesini verdiğim bazı sorunlara da dikkat çekerek, ellerini taşın altına koyarak karşımıza çıkan şahsiyetlerin girişimlerini beğendim, takdir ettim.

Mali durumları da iyi olan ve bazıları tanıdık olan kardeşlerimiz, ‘Batman Sevdalıları’ diyerek adlarını duyurdular…

Yerel basına düşen bilgilere göre ‘Batman Sevdalıları Oluşumu/Platformu’nu oluşturmuşlar…

Verdikleri ilk mesajlarında çok önemli tespit, eleştiri ve önerilerinin olduğunu gözlemledim… Adlarını vermeyi gerek görmediğim yerel gazetelerimizin konumuzla ilgili haberlerinden bir derleme sunuyorum: “Emin Çelik, Hıfzullah Özoğul, Mehmet Dinç, Selman Dinç, Mustafa Balaban, Mehmet Zengin, Yusuf Ertekin ve Serhat Kaya’dan oluşan Batman Sevdalıları Platformu, ilk kamuoyu brifinginde kentin sorunları ve çözüm önerilerini gündeme taşıdı.

Batmanlılık bilinciyle hareket edeceklerini açıklayan Platform Üyeleri ‘Yeşili bol olan TP Sitesi, özelleştirilerek birilerine satılıyor. Yıllarca petrolün kokusu, kirliliği ve zehrini solduk. Birçoğumuz kötü hastalıklara yakalandı. Batman, yaklaşık bir asırdır petrolü ile Türkiye’ye hizmet etti. Siteyi Belediye ya da Valiliğe hibe ederek, içerisine Tıp Fakültesini kurarak Batman’a büyük bir cennet bahçesi kazandırılabilir’ dedi.

ÇARPICI TESPİTLER VE ÖNERİLER…

Şafak Mahallesi’ndeki 16 Mayıs Stadının TOKİ’ye devredildiği söylentilerini de gündeme getiren Batman Sevdalıları Platformu ‘Stat, yürüyüş yapılabilecek bir yeşil alana dönüştürülebilir. Stat karşılığında TOKİ’ye, Batıraman’da bir kaç misli arsa verilebilir. Batman Köprüsündeki briket imalatçıları, parke taşı ve beton santralleri, Kozluk Yolu üzeri Hava Alanını ilerisindeki dere kenarında, hazine arazilerine yerleştirilebilir. Böylece köprünün girişi boşaltılır, mesire alanı yapılabilir. Köprünün etrafı, marina olabilir, sular tutulunca yat ve botlarla Hasankeyf Baraja kadar su turizmi ve su sporları yapılabilir. Demir rayları, kent dışına çıkarılabilir, mevcut demiryolu da caddeye dönüştürülerek kent trafiği rahatlatılabilir. Projelerimizi Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek'e iletip, Batman için çalışacağız’ açıklamasını yaptı.

İşadamları Mehmet Dinç, Emin Çelik, Serhat Kaya, Mustafa Balaban, Hıvzullah Özoğul, Yusuf Ertekin, Mehmet Zengin, Hamdullah Özoğul ve Selman Dinç bir araya gelerek, ‘Batman Sevdalıları Oluşumu’ adını verdikleri yapıyla kentin sorunlarının çözümü için çaba sarf edeceklerini açıkladı. Oluşum, özelleştirilmesi gündemde olan Türkiye Petrolleri alanının Batman’a kazandırılması gerektiğini duyurdu. Platform sözcüsü ve aynı zamanda BATSO Meclis Başkanı Emin Çelik: ‘Türkiye Petrolleri’ne bulunduğu ve Site dediğimiz yeşilliği bol olan alan, ilimizin merkezinde kalmıştır. Özelleştirilmesi gündemde olan bu kuruma ait yeşil alan Batman’a kazandırılmalıdır. Uzun yıllar petrolün kokusunu, kirliliğini ve zehrini solduk. Site alanı ya Belediyeye ya da Valiliğe hibe edilmelidir. İyi projeyle Tıp fakültesini alanına bile dönüştürülebilir. Ayrıca 16 Mayıs şehir stadının yeşil alan kalması için de girişimlerde bulunacağız. Kent merkezi içindeki demir rayları şehir dışına çıkarılmalı, mevcut demir yolunun yeri büyük bir caddeye dönüştürülüp, Batman’ın girişinden çıkışına kadar yapılacak yol, trafiği rahatlatır. İlimize yönelik birçok proje için başta Başbakan Yardımcımız sayın Mehmet Şimşek’ten destek alınarak, kente ciddi yatırımlar kazandırılmalıdır’ dedi.

Platform adına konuşan BATSO Meclis başkanı Emin Çelik, ‘Uzun yıllar petrolün kokusunu, kirliliğini ve zehrini solduk. Büyük bir kesim insanlarımız kötü hastalıklara yakalanmışlardır. Bir asıra yakın Batman petrol konusunda Türkiye’ye hizmet etmiş. Bundan dolayı site denilen yeri gerek belediyeye veya valiliğe hibe etmek, Sitenin içine tıp fakültesini inşa etmekle Batmana büyük bir cennet bahçesi kazandırılabilir. Birilerine verilirse kesinlikle müsaade etmeyeceğiz, sonuna kader eylem yaparız. Şafak mahallesindeki 16 Mayıs stadının TOKİ’ye devredildiği söyleniyor. TOKİ’ye batı Raman’da stadın karşılığında bir kaç misli arsa verilirse çok iyi olur. Batman köprüsünün bulunduğu yerde köprünün etrafı marina olur. Sular tutulunca, yatlar ve botlarla Hasankeyf barajına kadar su turizmi ve su sporları yapılabilir. Başbakan yardımcımız Mehmet Şimşek'e ekiple gidilmeli, projeler sunmalı ve üstünde durmalı. Batman için çalışılmalı, sözde kalmamalı’ dedi.”

Bu haberler sevindirici bir gelişmedir. TP’nin TPİC’e devredilmesi ardından Site’nin özelleştirilmesi şayet gündeme gelirse, kesinlikle topyekün bir sahiplenme olmalıdır. Kentimizin akciğeri konumundaki Site’nin yapılaşmaya açılması durumunda tepkisiz kalmamalıyız.

Bir Batman Sevdalısı olarak bu arkadaşların gündeme getirdiği her sorunla ilgili zaten mücadelem söz konusudur. Şehir Stadı için kentimize soluk aldırmaya yönelik, iktidar Milletvekilimiz, iktidar partisi yöneticilerinin de desteğini alan makul girişimlerimiz bile O.Halin güvenlikçi anlayışına takıldı. Bu kentin güvenliği için yıllardır her türlü resmi zeminlerdeki çabalarımıza rağmen böyle bir sonuçla karşılaştık. Herkes görevini yapacak. Güvenlik tedbirleri abartılsa bile kendimize de pay çıkardık. Demek ki resmi ve bürokraside etkinlik için izin prosedürünü kemale erdirmeliydik. Kent yararına olan mücadelemizi başka zeminlerde inşallah sürdüreceğiz. Batman Sevdalılarına başarılar diliyorum. Hayırlı her çalışmalarında yanlarında olmayı da bir görev biliyorum.