Kırkgöz, yaptığı açıklamada, bu dönemde don riskini planladıklarını ancak sıfırın altında eksi 14 derecelere kadar düşmesini beklemediklerini kaydetti.
Saha incelemelerine başladıklarını dile getiren Kırkgöz, ilk tespitlere göre en büyük hasarın badem, erik, kayısı, kiraz ve elma gibi çiçeklenmiş meyve ağaçlarında olduğunu vurguladı.
Özellikle Akşehir ilçesinde bu dönemlerde çiçeklenen ihracatlık kirazda ciddi hasar oluştuğuna dikkati çeken Kırkgöz, "Meyvecilikle uğraşan çiftçiler TARSİM ile ilgili başvuruları yapıyorlar. Meyve üretimi bu yıl az olacak gibi görünüyor. Sadece 4-5 saat etkili olan zirai don neredeyse bütün meyveyi aldı götürdü. Bir iki gün sürse ağaçların gövdesine bile zarar verebilirdi" dedi.
Çiftçilerin tarımda dona karşı genellikle ateş yakarak mücadele ettiğini aktaran Kırkgöz, şunları söyledi:
"Eksi 4-5 derecelerde ateş yakmak etkili olabiliyor ancak üreticilerin buna benzer çabaları eksi 14 dereceye kadar düşen sıcaklıkta yeterli gelmedi. Bu yıl meyve rekoltesinde ciddi kayıplar olacağı görülüyor. Sadece Konya değil meyve üretimiyle önde gelen bölgelerde de don ağaçlarda büyük hasar bıraktı. Bu yaz meyveyi biraz az yiyeceğiz ve hatta pahalı yiyeceğiz gibi görünüyor."