*Hep söylüyoruz, ‘Zenginliklerimizi anlatamıyoruz’ diye… Bakın, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Su Ürünleri Fakültesi öğretim görevlileri, Sason Çayında 47 yıl aradan sonra keşfettikleri ‘Batman Bantlı Çöpçü Balığıyla’ şehrimizin adını dünyaya duyurdular…

*ABD'li ünlü aktör Leonardo DiCapro da Batman’ın Sason ilçesinde tespit edilen balık ile ilgili haberi takipçileriyle paylaştı. 19 Milyon 500 bin takipçisine 7 dilde yayın yapan Mongabay gazetesinin haberini paylaşan DiCaprio’nun paylaşımı, petrol şehrinde günün konusu oldu…

ZENGİNLİKLERİMİZİ ANLATAMIYORUZ
Bazen kendi kendimize hayıflanıp duruyoruz; zenginliklerimizi hep şehrin dışındakiler mi anlatacak.

Hiç unutmuyorum.

2004 Yılından önce Batman Valiliği görevini sürdüren eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, baraj suyu altında kalmadan önce Hasankeyf’te Dicle nehri kıyısındaki ‘Yolgeçen Hanı’ mağarasını ihaleye çıkarınca; yaygın medyada yankı uyandırmıştı. Hürriyet Gazetesi’nde haberimiz yarım sayfa yer bulmuştu.

Eski Valimiz sayın Ala ile Yolgeçen Mağarası’nda yaptığımız röportaj ekranlara da yanmıştı.

Ala, Dicle nehri ile Garzan Çayı’nda yaşayan ‘Şabot Balığa’na dikkat çekmişti.

Batman Valiliği’nden önce Turizm Bakanlığı Müşavirliği görevini sürdüren Ala, turizmi yakından bildiği için Hasankeyf ile ‘Şabot Balığı’nı ön plana almıştı.

Bu şehirde turizm potansiyelinin nasıl değerlendirileceğini iyi bilenlerden biri de Batman eski Valisi Efkan Ala idi. Batman Valisi Hulusi Şahin’in de ‘tarihi doku’ya verdiği önemin farkındayız. ‘Perpıra Köprüsü’, Beşiri-Kıra’daki ‘Mor Koryakos Manastırı’nın yeniden ayağa kalkmasında Vali Şahin’in çabası büyük…

Batman’ın ‘turizm’ alanında artık 5 yıldızlı otellere kavuşması için Vali Şahin, iş dünyasına çağrıda bulunmuştu. O çağrı sayesinde şimdi Batman’da 2 yeni 5 yıldızlı otel yapılıyor.

Bakın, bir dönemler Irak’tan gelen hastaların ilk durağı Batman’dı.

Hafta sonları Batman’daki otellerde doluluk oranları yüzde 90’lardaydı.

Özel Hastanelerde tedavi gören Iraklı hasta yoğunluğu vardı.

Üç yıl önce Batman’a gelen Sabah Gazetesi yazarı duayen gazeteci-yazar Yavuz Donat ile şehir turu yaptığımızda otellerde gördüğü Iraklılara şaşırmıştı ve Batman izleniminde Iraklı hastalara geniş yer vermişti…

Şimdilerde ‘Sağlık Turizmi’ni yanı başımızdaki komşu illere kaptırıyoruz. Hemen yanımızdaki Diyarbakır’daki oteller hafta sonu Iraklı hastalarla tam doluyken Batman’da oteller hafta sonu aksine boşalıyor.

Akarsularımız ve tarihi eserlerimiz büyük bir zenginlik.

Nedense bu zenginlik ‘turizm’ için kullanılmıyor.

Batman Turizm ve Kültür İl Müdürlüğü’nde bazı yetkili ve çalışanlar, bu şehrin turizmine yönelik hiçbir çalışma yapmadıkları gibi görev alanları olmayan Batman’ın 3. Ligdeki Petrolspor’un neredeyse amigoluğunu yapacak hale gelmiş!

Kısa bir süre önce Rize’den akademisyenler ‘Bantlı Çöp Balığı’ için Sason Çayı’na gelirken, Turizm ve Kültür Müdürlüğü yöneticileri neredeydi? Acaba çok yoğun mesai harcadıkları Petrolspor’un maçlarına mı gitmişlerdi?

Kültür ve Turizm’de bu şehrin bazı değerlerinin turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalara neredeyse yok gibi…

Yanı başımızdaki Diyarbakır’dan Kıbrıs’a haftada 3 gün karşılıklı seferler, 18 Ocak’tan sonra başlayacak. Komşuda Turizm-Kültür, Ticaret ve Sanayi Odası bir araya gelip Kıbrıs’a Pegagus Hava Yolları’ndan uçak kaldırıyor.

Biz ise mevcut uçak seferlerini bile koruyamıyoruz.

Batman Turizm ve Kültür Müdürlüğü’nün, bu şehirde azalan uçak seferleri için turizm acentelerini bile harekete geçiremiyor. Çünkü, şu günlerde alanları olmayan Petrolspor’a odaklanmışlar.

Her zaman söylüyoruz; futbolda da Petrolspor’u bugünlere getiren yönetici Vali Hulusi Şahin’dir.

Bir de her yıl Petrolspor’un yanında olan Fernas…

Başkaları kendilerine bir pay çıkarmasın…

DİCAPRİO PAYLAŞINCA…
ABD’li ünlü aktör Leonardo DiCaprio, 7 dilde yayın yapan Mongabay gazetesinin dünyanın en çok aranan 10 balık türünden biri olduğu belirtilen 'Batman Bantlı Çöpçü Balığı’nın (Paraschistura chrysicristinae) 47 yıl aradan sonra Batman’ın Sason Çayı'nda görüldüğü haberini takipçileriyle paylaştı.

DiCaprio’nun paylaşımı, Batman’da günün konusu oldu.

Dün de Hürriyet Gazetesi, haberimize yer verdi.

Haberin detaylarını bir kez daha okurlarımıza aktaralım;

“Sason Çayı’nda bir süre önce araştırma yapan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Araştırma Görevlisi Dr. Münevver Oral, 47 yıl aradan sonra ‘Batman Bantlı Çöpçü Balığı' tespit etti. Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından kırmızı listeye alınarak neslinin tükendiğine inanılan, Shoal adlı Doğa Koruma Örgütü'nce dünyanın en çok aranan 10 Balık türü arasında yer alan Batman Bantlı Çöp Balığı’nı tespit ettiklerini ifade eden Doç. Dr. Kaya, Araştırma Görevlisi Dr. Münevver Oral ile Sarım Deresi ve Sason Çayı’ndaki arazi çalışmalarında bu balığa rastladıklarını aktardı…

Doç. Dr. Kaya, bakın neler diyor;
“Gerçekten çok mutluluk verici bir andı. Bundan sonraki amacımız bu balığı koruyup, gelecek nesillere aktarabilmek. Çünkü çok dar bir alanda yaşıyor, kritik düzeyde bir balık, dünya örgütleri tarafından kırmızı listeye alınmış bir balıktan bahsediyoruz. Bu balığı korumak için bölgede farkındalık çalışmaları yapmayı planladık…”

Kısacası, Türkiye’nin diğer ucundan gelip, zenginliklerimizi keşfeden öğretim görevlilerini kutluyoruz. Keşke bu zenginliklerimizi bizler de anlatabilsek…

Sağlıkla kalın…