Değerli Okurlar, çukur bir alanda kurulan, hava sirkülasyonu yetersiz Batman’ımız gerçeğini biliyorsunuz.

Rüzgârın kolayca esebileceği hava koridorlarını kapatan imardaki çarpık yapılaşma, kullanılan kalitesiz yakıtlar bu kenti oksijensiz bırakmaktadır.

Yıllarca bu gerçeğe dikkat çekip, kentimizin doğalgazla buluşmasını savundum, imza kampanyalarına katıldım. Mensubu bulunduğum çevre örgütü topladığı imzaları Ankara’ya ulaştırmıştı.

Yıllar sonra kentimiz doğalgazla buluştu, hava kirliliği hem partikül, hem de Kükürt dioksit açısından azaldı.

Kentimiz doğalgazla buluştu buluşmasına ancak geçen zaman sürecinde aşırı zamla karşılaştık…

Çok pahalı doğalgaz nedeniyle sıkıntı yaşayan binlerce aile gerçeği söz konusu…

Eskiden kış aylarında kaloriferli apartmanlarda ısınmak için kömür veya fueloil için bin dolar civarında ücret ödeyen aileler, ucuz doğalgazla buluşmanın sevincini uzun süre yaşayamadı.

Çünkü habire doğalgaza yapılan zamlar nedeniyle neredeyse yine bin dolar ısınmaya gidiyor…

**

**

ŞELMO VE DOĞALGAZ BİLMECESİ!..

Bunu niçin yazdım?

Batman il sınırları dahilinde en son gazete haberimize göre günlük yaklaşık 40 bin varil petrol üretimi yapılıyor.

Bunun dışında kullanmadığımız doğalgaz rezervimiz de var…

Yıllar önce bazı petrol emekçilerinden duymuştum. Yöremizde TPAO tarafından açılan kuyularda kaliteli petrole ulaşılmasına rağmen kuyular kapatılıyordu…

Hayata veda eden bir petrol emekçisine bunun nedenini sormuştum. Şu mealde cevap vermişti: “Amerika ülkemize baskı yapıyor, petrol zengini olmamızı istemiyor. Yoksa bölgemiz Irak ve İran gibi kaliteli petrol ve doğalgaz yataklarının üzerinde. Kenan Evren döneminde Şelmo’da açılan bir kuyuda kaliteli petrol bulduk, Ankara’dan gelen emirle kuyu kapatıldı. Yukarıya yalan bilgi vererek petrole ulaşmadığımızı söylediler.”

Evet, bu konuda dikkat çekici yazılarım arşivde duruyor.

Yıllar önce Şelmo’da kaliteli doğalgaz rezervi bulunup, üretim için beş milyon dolarlık harcama yapılınca sevinmiştim.

Amerika’ya rağmen zengin petrol ve doğalgaz rezervlerimizi açığa çıkartıyoruz diye umutlanmıştım…

**

**

Şelmo’da artık doğalgaz üretimi başlamıştı. Ne yazık ki Şelmo Doğalgaz sahasında çok üzücü bir kaza yaşanıp, üç emekçimiz hayatını kaybedince üretimden vaz geçilecekti…

Kazalar yaşanabilir, daha etkin tedbirlerle bunu önlersiniz. Ancak bir kaza yaşanıyor diye kamuoyuna hiçbir açıklama yapma gereği duymadan doğalgaz aramaktan vazgeçmek mantığımın alacağı bir şey değildir…

17 Şubat 2011 tarihinde Şelmo’da yaşanan patlamadan sonra bu köşede ilgililere hitaben kaleme aldığım yazılarıma bir cevap verilmedi…

Amerikan emperyalizmine karşı biriyim ve ülkemin, bölgemin, kentimin çıkarlarını savunma adına bir kere daha Şelmo’daki patlamaya dikkat çekerek, o dönemde yerinde tespitlerde bulunup çektiğim bir fotoğrafı da bilgilerinize sunup neden kamuoyuna bir açıklama yapılmadığını soruyorum…

Ne olmuştu, şahsıma ait yazıyla hatırlatmak istiyorum: ‘Batman'a 50 km uzaklıktaki TPAO Bölge Müdürlüğü Garzan Şefliği Güney Şelmo Sahası CNG Dolum Tesisinde yaşanan patlamada üç emekçimiz hayatını kaybetmişti.

Kadrolu olmayan emekçilerimizin geride kalan aile fertlerinin yanında oldum, hak ve hukuklarını savunmayı görev bilmiştim.

Evet, 17 Şubat 2011 günü Batman'ın Kozluk İlçesine bağlı Eskice (Dele)köyü yakınlarındaki TPAO'ya ait Güney Şelmo-1 Doğalgaz Üretim İstasyonunda yaşanan büyük patlamada, sahada bulunan bekçi 35 yaşındaki Sabahattin Sönük, özel firma çalışanları 37 yaşındaki İbrahim Çelik ve 40 yaşındaki Hasan Hüseyin Deniz, feci şekilde yaşamlarından olmuştu. Emekçilerimizi bir kere daha rahmetle anıyorum.

Kamuoyunun hatırlayacağı gibi patlamadan sonra Batman Kent Konseyi, bir komisyon oluşturmuştu. Konsey’e bağlı ilgili kurumların 'Şelmo Raporu’ hazırlaması istenmişti.

Olaydan sonra meseleyi birçok boyutu ile tartışmıştık. Batman Kent Konseyi mağdur ailelerle görüşmeler yapmış, Şelmo ve diğer petrol sahalarındaki kirlilikler gündeme gelmişti.

Batman Kent Konseyi adına ‘Şelmo Raporu’ hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştı. Sonra her şey unutulup gidecekti...

Sorumluluk bilinciyle hareket eden biri olarak suskunluğu kabullenmeyecektim.

Dört yıl sonra kaleme aldığım yazımda, 'Şelmo patlaması ile ilgili olarak gündeme taşınan sorunlar için alınan hiçbir tedbir kamuoyu ile paylaşılmamıştır. TPAO daha önce 5 milyon dolar harcama yaparak hizmete açtığı doğalgaz üretim istasyonu için hiçbir çalışma yapmamıştır. Bazı ihmaller nedeniyle bir kaza yaşanıyor diye kentimiz ekonomisi için önemli olan doğalgaz üretimi için hiçbir çalışmanın yapılmamasının nedeni nedir sorularına cevap verilmiyor' diyerek duruma tepki göstermiştim.

Devamı yarın