Gölgede sıcaklığın 45 dereceyi bulduğu Batman’da, hayat; yoksullar için daha da çekilmez hale geliyor…

Hayat pahalılığı, yüksek enflasyon nedeniyle yaşama mücadelesi veren, gelecekle ilgili umutları tükenen insanlarımız gerçeğini görmek gerekir. Yoksullar iki yönden yaşama mücadelesi veriyor: hayat pahalılığı ve aşırı sıcaklar…

Aşırı sıcaklar nedeniyle sağlık sorunları yaşayan insanlarımızın sayısı her geçen gün artıyor.

Maddi durum nedeniyle serinleme pahalı olduğundan ruhsal bunalım riski de cabası…

Elektriğe yapılan yüzde 127’lik artış yetmedi, bir zam daha yapılmıştı. Aşırı sıcaklardan bunalan yoksul insanlarımız, bir klima çalıştıramamanın ezikliğini, burukluğunu ve acısını yaşıyorlar…

Zaten elektrik faturaları kabarık ve fahiş oranda gelirken, kimler gönül huzuruyla klima ortamında serinleyebilir ki?

Varlıklı insanlar için klima faturasının bir önemi olmayabilir ama siz bunu yoksullara sorun…

Geçtiğimiz günlerde yüksek elektrik faturaları konusunda görüş belirten bir vatandaş, “Bizim apartmanımızda çok sayıda aile klima kullanamadığı için açık kapıları önlerinde serinlemeye çalışıyorlar” diyerek acı gerçeğe dikkat çekmişti…

**

**

CUMHURBAŞKANI’NDAN FİYATLARI DÜŞÜRÜN TALİMATI…

Evet, ağır hayat şartları, yüksek enflasyon ve ekonomik sıkıntılarla boğuşan kitleler gerçeğini ülkeyi idare edenler de görüyor.

Fiyatları hızla ve yüksek oranda artan temel gıda maddeleri nedeniyle kitlelerin yaşadığı sıkıntıların farkında olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çıkışlarıyla, son günlerde ‘fiyatları düşürün talimatı’ başlıklı sayısız haberler yayımlandı.

Dünyada fiyatı düşen petrol gerçeği nedeniyle ülkemizde de akaryakıtta belli oranda indirimlere tanık olduk.

Buna rağmen enflasyon oranları yüksek geldiğinden sene ortasında asgari ücrete zam yapılmak zorunda kalındı.

Temel gıda ürünlerinde zam furyası devam edip, pek çok kentte radikal Ak Partililerin tepkileri görülünce, Cumhurbaşkanı devreye girdi…

Özellikle marketlerdeki pahalılığın politikaya yansımasının olası kötü sonuçlarının olacağı gerçeği açıktır. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fiyatları düşürün, vatandaş daha uygun fiyata alabilsin” diye açıklama yaptı.

Dana ve kuzu eti için yapılan hamlenin olumlu sonuçlarına Batman’da tanık olamadık…

**

**

Vatandaşların daha ucuza alışveriş yapmaları için Cumhurbaşkanı’nın devreye girdiği diğer konu ise Tarım Kredi Kooperatif Marketleri oldu…

Sayın Cumhurbaşkanı, devletin doğrudan müdahale edebileceği elektrik ve doğalgaz gibi vatandaşı sıkıntıya sokan yüksek oranlı zamları indirme yerine, marketlere müdahale için, ama yoksullar lehine olumlu talimatı oldu. Bu konudaki açıklamasına bakalım:

"Marketlerde benim vatandaşımı dara sokanlar, Tarım Kredi Kooperatifi talimatı aldı, bundan böyle kuzu etinden yüzde 25 indirimi başlattık. Bu sabah Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı ile konuştum, büyükbaş hayvanlarda da yüzde 30-35 gibi bir indirimle, onların da satışına başlayacağız. Kuşbaşıydı, kıymaydı, biftekti, bunu piyasaya sürdüğümüzde indirim başlayınca, vatandaşım alışveriş yapacak. Bu piyasaların dengesini bozanları da hizaya getirecek. 1300 market var tarım kredide, bunun yanında diğer özel sektörün de sayıları fazla. Onlar ne yapar bilmem ama biz yapacağız. Tarım Kredi'nin diğer ürünlerinde de. Şeker, buğday, un, ayçiçeği yağı. Özellikle 20, 30, 40 çeşit üründe de."

Bu önemli ve olumlu bir gelişme ancak bazı marketlerdeki indirimlerle rekabet gelişecek ve indirimler yaşanacak mı, ona bakmak gerekir.

Ülke genelinde Tarım Kredi Kooperatifi’nin sadece 1300 marketi bulunuyor, nasıl bir rekabet oluşturacak ki?

**

**

Batman’da Tarım Kredi Kooperatifi’ne ait bir market düne kadar bulunmuyordu.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın talimatları sonrasında Batmanlı yoksulların gözü böyle marketleri aradı, neyse ki bir market açılışı gerçekleştirildi.

Yoksullar için önemli indirimlerin olacağı Tarım Kredi Kooperatife ait ilk marketin açılışı, geçen hafta içerisinde zengin muhit olarak bildiğimiz Gültepe semtimizde yapıldı.

Gültepe semtindeki açılışta Batmanlı yoksullara sıcak mesajlar verildi…

Gazetemiz, söz konusu marketin fiyatlarını gündeme taşıdı, incelediğimde bazı indirimlerin olduğunu gözlemledim.

Ancak hafsalam, aklım bu marketin zengin muhitte açılmasına bir anlam veremedi…

Neden bu market kentimizin merkezi bir yerinde veya yoksulların çok olduğu semtlerde değil de, Gültepe’de açıldı diye bana gelen eleştirileri de katarak sormak isterim. İlgililerin bu konuda açıklamaları olursa köşem açık olacaktır.

Gültepe sakinlerinin çoğunun özel aracı vardır ve genel olarak maddi durumları iyidir. Bu hatırlatmayı yaptıktan sonra dilerim başka semtlerimizde de bu marketlerin açılışı en kısa zamanda gerçekleşsin.

Şeker, buğday, un, Ayçiçek yağı önemli temel gıda maddeleri olup, yoksulların hayatında önemli bir yer tutar. Cumhurbaşkanı’nın, piyasaların dengesini bozanlara yönelik sözlerinin pratik bulması çok önemlidir. Yoksullar lehine olumlu gelişmelerin yaşanması dileğimle.