Bu kentin en önemli sorunlarından olan zemin çöküntülerine sayısız yazımda dikkat çekip duruyor, ilgilileri, yani il yöneticilerini duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu konuda kaleme aldığım yazıları toplayacak olsam, eminim koca ciltlik bir kitap çıkacaktır…

İçme suyundaki fenol, asbestli su borularımız gerçeği ile ilgili yazılarımdan da koca bir ciltlik kitap çıkar diye düşünüyorum…

Bunları yazdığım için bir çıkarım oluyor mu, hayır…

Bu sorunları masaya yatırarak, duyarlılığını gösterecek il yöneticileri kamuoyunun takdirini kazanacaklar mı, evet…

Hal böyle iken neden gündeme taşıdığımız sorunlara duyarlılık gösterilmez?

Daha geçenlerde Gültepe mahallesinde yine obruk gerçeği ile karşılaştık ve sorunla ilgili yazı yazdım. Duyarlılık gösterilmedi. Bu kez Hilal Mahallesinde bir zemin çöküntüsü yaşandı. Gazetemizdeki habere bakalım: “Batman’ın Hilal mahallesi Nergiz caddesinde atık su kanalının etrafında göçük oluşması semt sakinlerini tedirgin etti. Yaklaşık 2 metre çukurun oluştuğu atık su kanalı etrafında inceleme yapılmasını isteyen bazı semt sakinleri, şunları kaydettiler: ‘Pazar günü ikindi saatlerinde su kanalının çevresinde bir göçük oluştu. Durumu ilgili kuruma ilettik. Son dönemlerde Batman’ın bazı yerlerinde benzer göçük olayları yaşanıyor. İlgili kurumların geniş bir araştırma yapmalarını istiyoruz.’ Öte yandan Ramazan bayramı öncesinde Gültepe mahallesinde de yolda göçük oluşmuştu.”

https://www.batmancagdas.com/gundem/yine-gocuk-mu-h69116.html

**

**

Bu haber ve benzeri gelişmeler basit bir sorun olsaydı, yıllar önce Batman Üniversitesi’nde geniş katılımlı bilimsel bir çalıştay düzenlenmezdi. Yazılarımda dikkat çektiğim sorunların basit olduğunu bilimsel zeminlerde ileri süren yetkililer çıksın, en ağır cezaya razıyım…

Madem önemli sorunları yazıyor ve duyarlılık istiyorum, şu halde ısrarcı olacağım. Ne yani büyük bir obruk veya başka zemin çöküntüsü ile ilgili felaket yaşandıktan sonra mı duyarlılık gösterilecek? Bir kez daha, geçtiğimiz günlerde kaleme aldığım, ‘Obrukları Kapatmak Çözüm mü?’ başlıklı yazımı kamuoyunun ve il yöneticilerimizin dikkatine sunacağım:

“Bir süre önce Gültepe mahallesinde yaşanan önemli bir hadise üzerinde durulmadı. Belki ilgililer soruna duyarlı olur, kapalı kapılar ardında bazı adımlar atılır diye sessizliği tercih ettim.

Ne yazık ki zaman akıp gidiyor ve o önemli mesele için bir çalışmanın yapıldığına tanık olmadım…

Gültepe mahallesinde, işlek bir caddede 6 metre genişliğinde obruk oluştu…

Ancak obruğu doldurmakla yetindik…

Bunun nedenlerine, niçinlerine kafa yormadık…

Batman kent merkezinin zemin yapısı hakkında sayısız yazılar yazıldı, yorumlar yapıldı. Yıllar önce bu mesele hakkında bilimsel toplantılar da yapıldı. Heyhat kalıcı tedbirler için ilgililer bir adım atmıyorlar…

**

**

Bir süre önce yaşanan hadise bakalım basında nasıl yer almış, özetini hatırlayalım: “Batman kent merkezi Ömer Hayyam Caddesi'nde oluşan 6 metre derinliğindeki obruk, çevredekileri korkuttu. Gültepe Mahallesi'nde Ömer Hayyam Caddesi'nin orta bölgesinde 6 metre derinliğinde oluşan obruk çevre sakinlerini korkuttu. Obruğun oluştuğu sırada caddede kimsenin bulunmaması olası bir facianın önüne geçti. Mahallelinin ihbarı üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, obruğun oluştuğu alanda güvenlik kordonu oluşturdu.”

https://www.haberler.com/batman-caddede-olusan-6-metre-derinligindeki-obruk-13247224-haberi/

Bu haber ardından ne yapıldı dersiniz? Her zaman yapıldığı gibi obruk oluşan alan bazı malzemelerle kapatıldı. Yani, olayın üzeri örtüldü…

İyi de bunlar çözüm mü?

Obrukları kapatmak çözüm olsa biz de susalım, hiç yorum yapmayalım…

Hayır, hayır kent merkezindeki zemin çöküntülerine duyarsız kalmak, oluşan obrukları kapatmak asla çözüm değildir…

Tekrar tekrar vurgulamaktan ve dikkat çekmekten kaçınmayacağım. Batman’da yapılaşma konusunda önemli adımlar atılıyor. Kent merkezinde çok katlı binalar yükselmeye devam ediyor. Yapılaşmaya giderken kentimizin zemin durumunu göz ardı ediyoruz.

**

**

YENİ ÇALIŞTAYLAR DÜZENLENSİN…

Değerli Okurlar, uzun süredir bilimsel toplantılar, çalıştaylar, konferanslar, paneller düzenlenmiyor…

Sanki bu kentin önemli sorunları yokmuş, çözümü için kimseye görev düşmüyormuş gibi bir duyarsızlık var…

Bunu çok vahim görüyorum. Kentimizin zemin çöküntüleri gibi önemli sorunları hep göz ardı ediliyor, öteleniyor. Her gelen seçilmiş ve atanmış yerel yönetimleri maalesef bu konularda üzerlerine düşeni yerine getirmiyorlar…
Yıllar önce Batman Üniversitesi Jeoloji Bölüm Başkanlığı ile Batman Jeoloji Mühendisleri Odası’nın ortaklaşa düzenledikleri ‘Batman’ın Jeolojik Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı’nı yine hatırlatacağım. O dönemde Batman Üniversitesinde görev yapan hocamız, bugün Rektör olarak yine burada görev yapmaktadır.

O Çalıştayın sonuç bildirgesi için bir adım atılmadı…

**

**

Sayın Rektörümüz bu konuda katkı sunabilirler. Üniversite bünyesinde Jeoloji Bölümü var ve bilimsel çalışmalar yapan değerli akademisyenlerimizin olduğunu da biliyorum. Ayrıca TP kurumu var. Çok değerli mühendisler, jeologlar bu kentin yarınlarını ilgilendiren bu mesele için kafa yorabilir, çok hayırlı hizmetlere öncülük edebilirler…

Batman Valiliği ve Belediye yönetiminin bu konuda bilim insanlarından destek alarak harekete geçmesinin zamanıdır…

Yıllar önceki çalıştayın sonuç bildirgesine defalarca dikkat çektim. Söz konusu Çalıştay’da çok net şekilde anladım ki bu kent ikinci derece deprem kuşağında olsa bile, zemini nedeniyle büyük risk altındadır.

Kentimizin yarınları için depremler, fay hatları, kırıklar, çukurlar, çöküntüler, obruklar, yeraltındaki su hareketleri ve daha sayamayacağım sayısız sorunlar mevcuttur.

Gültepe mahallesinde 6 metre genişliğinde, 5 metre derinliğinde bir obruk oluşuyorsa, bunu oturup tartışmıyor ve sadece üzerini kapatıyorsak doğru yapmış olmayacağız. Lütfen duyarlı olalım ve kentimizin yarınları için şimdiden ciddi ve etkili çalışmalar, hizmetler yapalım. Duyarlı olunması dileğimle.”

https://www.batmancagdas.com/obruklari-kapatmak-cozum-mu-makale,14053.html