*Neredeyse her hafta OSB yolunda bir ölümlü trafik kazası haberini vermek zorunda kalıyoruz. İki gün önce bir tekstil işçisinin hayatını kaybettiği OSB girişindeki kavşakta Batman Tekstilciler Derneği Başkanı Mehmet Ali Öztürk’le yaşanan kazaları konuşuyoruz…

*Geceleri zifiri karanlığa dönüşen Organize Sanayi Bölgesi yol güzergahında ‘Aydınlatma’ sisteminin olmaması yüzünden sık ölümlü kazalar yaşanıyor. OSB girişindeki kavşağın transit geçiş standartlarından uzak olduğunun altını çizen Öztürk, “Burada yaşanan kazaların sayısını unuttuk” diyor…

YOĞUN KULLANILAN GÜZERGAH…

Batman OSB’ye giden yol, beklendiğinden çok yoğun kullanılıyor.

Batman, Beşiri, Kurtalan ve Siirt yol güzergahı, Organize Sanayi Bölgesi’nin büyümesiyle trafik yükü iki-üç kat arttı.

Yatırımcıların da kullandığı bu yolda özellikle geceleri trafiğin sıkışıklığına dikkat çeken Tekstilciler Derneği Başkanı Mehmet Ali Öztürk, bakın neler diyor;

“Bu yolla ilgili kaygılarımızı gerek Karayolları Şubesi gerekse de Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne defalarca anlattık. Geceleri işçileri taşıyan servis araçları var. Vardiya halinde çalışan işçileri fabrikalara götüren birçok araç bulunuyor. Burası sabaha kadar işleyen bir güzergah. Yol kenarında da birçok işletme-tesis var. Aydınlatma sistemi ve yolun kenarında banket uyarı levhaları yok. Ve ne yazık ki bazı eksikliklerden kaynaklı çok ölümlü trafik kazalarının meydana gelmesi bizleri ürkütüyor…”

EN ÇOK KAZANIN OLDUĞU KAVŞAK

Artık neredeyse her hafta bu yoldan bir ölümlü trafik kazası haberi vermek durumunda kalıyoruz.

Bu da ister istemez insanın aklına yolda bir güvenlik olup olmadığı sorusunu getiriyor akıllara.

İki gün önce 25 yaşındaki tekstil işçisi Fatime Cangir’in hayatını kaybettiği kavşakta konuştuğumuz TEKSİAD Başkanı Öztürk anlatıyor;

“Bu kavşak bana hiç normal gelmiyor. çünkü eksiklikleri çok. Siirt, Kurtalan, İkiköprü ve Beşiri’den gelen araçlar, transit geçiş standartlarına uygun olmayan bir kavşağa kontrolsüz girince maalesef kazalar da kaçınılmaz oluyor. Organize Sanayi Bölgesi girişindeki kavşak ne araç ne de OSB’nin yükünü kaldıramıyor. Kazaların nedeni bu kavşak ise bunu önleyecek önlemi de Karayolları almalı, başka bir nedeni varsa o da araştırılıp bir çözüm yolu bulunmalıdır. Trafik kazalarının yoğun olduğu bu kavşak  acilen güvenli hale getirilmelidir…”

Özetle, trafiğin yoğun olduğu Batman Organize Sanayi Bölgesi yol güzergahı ile kavşağa acilen el atılmalı…

KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR İHTİYAÇ

Batman’ın eski Mahalleleri Çay, Petrolkent, İluh ve dere kenarındaki diğer semtlerin çehresini ‘kentsel dönüşüm’ ile değiştirecek.

İluh’un 1’nci etap çalışması kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği 200’e yakın riskli binaların da yıkımı gündemde.

Batman Belediyesi o bölgede yapılacak çalışmalar için de ‘Kentsel Dönüşüm’ Ofisi’ni de bir süre önce kurmuştu.

Bu ofisin başında da Cengiz Canpolat gibi tecrübeli bir isim var.

O bölgede daracık sokaklar var.

Eski yerleşim birimindeki binaların yüzde 70’i oturulamaz halde.

O bölgede oturanlar da ‘kentsel dönüşüm’den yana.

Hala bazı sokaklara ambulans ve itfaiye araçlarının giremediği İluh Deresi çevresine ‘Kentsel dönüşüm projesi kaçınılmaz.

2006 Yılında yaşanan sel felaketinde o bölgenin ne hale geldiğine şahit olduk.

İluh Mahalle Muhtarı Mehmet Bars’ın dikkat çektiği önemli bir ayrıntı var;

“Görüyoruz ki, bazı metruk yapılar kötü şeyler için kullanılıyor. Bu nedenle İluh ve çevresinin ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ kapsamında değerlendirilmesi yerinde bir karar.”

Kısacası, Kentsel dönüşüm İluh Deresi çevresi için bir ihtiyaç…