Günümüzde doğru bilgiye ulaşmak mesele…
Dezenformasyon ve manipülasyon ülke genelinde olduğu gibi Batman’da da korkunç boyutlara ulaşıyor.

 

Batman’da manipülasyonun en büyük örneklerinden biri; bayramın birinci günü yaşandı…

 

Google maps’ta (yer bildirimi) Atatürk parkının ismi, ‘eşcinseller parkı’ olarak değiştirildi… Bu durumu fark edenler/fark ettirenler, sosyal medyada bir anda tepki yağmuruna başladı…


Kim yaptı,
Ne zaman oldu,
Nasıl oldu,
Sorumlusu kim?

 

Bu sorulara cevap verilmeden kızılca kıyamet koparıldı.

Sağcısı, solcusu, muhafazakarı, demokratı… Herkes kendi ideolojisine göre bir birini suçladı, hakaret etti, küfür etti, belediye açıklama yapmak zorunda kaldı, olmadı park girişindeki direkler ateşe verildi…

 

Tüm bunlar neden oldu biliyor musunuz?
Bilgiyi doğrulatamamaktan. Somut belgeye, kanıta dayandıramamaktan…

 

Hiç kimse ‘google’da bu işler nasıl oluyor’ diye sorma zahmetinde bile bulunmadan yaydıkça yaydı yanlış bilgiyi…

 

‘Bir deli kuyuya taş atmış, 40 akıllı çıkaramamış’ deyimi Batman’da fazlasıyla gerçeleşti. Bırakın 40 akıllıyı bizde binlerce insan kuyudan taşı çıkaramadı!

 

***
Maps’taki değişiklik, memleketi ince ince karıştırmak isteyenlerin işiydi…

Art niyetli kişi ya da kişiler önceden google maps’a kayıt yaptırarak kendilerini Atatürk parkının işletmecisi gösterip, bildirimde bulunmuş. Mevcut parkın ismini de böyleyece değiştirmiş…

 

İlk etapta insanlarımız (bazı duyarlı kesimler hariç) bir birine sallama yerine google mapsa bildirimde bulunmuş olsaydı, bu hata bu kadar ciddi boyutlara ulaşmadan son bulmuş olacaktı.

 

Tabi ki buradaki ‘üst’ ve ‘kirli’ akıl, memleketi nasıl karıştıracağını iyi bildiğinden her şey istediği gibi gitti ve amacına ulaştı. İş direkleri yakmaya kadar gitti.

 

Farklı görüşteki insanları karşı karşıya getirme niyetindeki girişim, ‘demokrat- muhafazakar il’ hüviyetindeki Batman’da daha da derinleşmeden duruldu şükür…

 

***

Birileri ‘Madem öyle parkın girişindeki renkler LGBT’yi temsil etmiyor mu?’ diye soruyor. Bu soru, elbete işin muhattabı olan belediyeye sorulabilir. Burada belediyeyi savunacak derdim yok, hatta birçok yönünü eleştiren biri olarak yaşananların belediye ile hiçbir ilgisinin olmadığını açıkça söyleyebilirim. Google maps’i azıcık kullanmasını bilen, durumun böyle olduğunu zaten bilir.

 

Nitekim, belediye yöneticilerinin de direklerin gökkuşağı rengine büründüğüne dair geçmişte onlarca açıklaması var. Fakat bu durum günümüzde artık farklı yönlere çekildiğinden her yurttaş renklerin değiştirilmesiyle ilgili talepte bulunabilir. Renklerin değişip değişmeyeceği vatandaşın talebine göre belirlenebilir. Bu ayrı bir konu.

Asıl mesele; bir veya birkaç işgüzarın yaptığı hinlik, bu noktalara getirilmemeliydi. Sormadan, araştırmadan bir birimizi bu denli incitmemeliyiz. Zaten zorlu dönemden geçen bölgemizde bu tür kirli oyunlara kanılmamalı. Bu durumdan çıkarılacak asıl ders, bu olmalı…

 

Günümüzde yanlış bilginin, manipülasyonun bir anda insanları nasıl karşı karşıya getirdiğine tanık olduk.  Aman dikkat!

 

***

BİR MANİPÜLASYON DA DEDAŞ’TAN

‘Maps’ manipülasyonu yetmemiş gibi bir de Dicle EDAŞ’ın manipülasyonuna tanık olduk.

DEDAŞ, gazetemizin de yer aldığı basın yayın organlarının maillerine ‘basın notu’ ulaştırmış. Gönderilen mail’in içeriğine bir de tutanak iliştirilmiş…


Batman’ın Kozluk ilçesi Bekirhan beldesinde sayaçların yapı dışına çıkarılmasına belde sakinleri ve köy sakinlerinin izin vermediği haberleştirilerek basına iletilmiş.

Buraya kadar her şey normal…

 

Ancak haberin başlığı ise şu; ‘Kaçak kullanmayacaksak elektriğimizi kesin…’


Köylülerin kullandığı bir ifade gibi basına haber gönderiliyor.
Ancak bu ifade tutanakta yok…

…Ve ne yazık ki Batman’ın ismi bu kez ‘maps’ta yapılmak istenen karalama gibi kaçak elektrik kullanımında da karalanmaya çalışılıyor.

 

DEDAŞ’ın gönderdiği tutanağı iki kez okudum ve ‘Kaçak kullanmayacaksak elektriğimizi kesin’ diye hiçbir ibare yok. Sadece çalışmalara izin verilmediğine dair ifadeler var.

 

Hangi hakla, hangi mantıkla bu ifade basına servis ediliyor.

Türkiye genelindeki tüm internet siteleri başta olmak üzere birçok gazete bu yanlışı, doğruymuş gibi okurlarına sunuyor.

‘Batman’da yüzsüzlüğün böylesi’ diye manşet attı birçok haber sitesi…

 

Ey DEDAŞ buna ne hakkınız var?
Sizin işiniz memlekette hizmet üretmek mi, yoksa kenti karalamak mı?

 

Yazdıklarım yanlış anlaşılmasın; Batman’ın da aralarında olduğu bölge illerinde kaçak elektrik kullananların boyutunu inkar etmiyorum. Kaçak elektrik kullanımının yanlış olduğunu da defalarca haberleştirdik.

 

Buradaki mesele şu; köylülerin kullanmadığı bir ifadeden ötürü ya da en azından böyle bir somut belge olmadığı halde, DEDAŞ tarafından manipüle edilmesi…

 

Kaçak elektrik kullananlara uygulanan cezalar ortadayken, olayı bu şekilde basına yansıtmanın mantığı ne? İnsanları ve kenti karalayarak mı hizmet üretiliyor açıkçası anlamış değilim.

 

Özetle; yalan, iftira, manipülasyon, dezenformasyon memlekete birşey katmaz. Aksine götürür. Madem doğru bilgiye ulaşmıyoruz, o halede kimseyi karalamayalım.

 

Sevgiyle kalın…