Bugün 11 Kasım 2020. Bu güne anlamını veren ağaçlandırma günü olmasıdır.

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’dür.

Başında “Milli” kavramının olduğu birçok şeyi savunmuyor ve desteklemiyor olsam bile, ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ nedense bana sempatik geliyor.

Geçen yıl 11 Kasım günü o vesile ile ülkemizde 11 milyon fidan toprakla buluşturulmuştu.

Bunların ne kadarı tuttu bilemem, önemli olan o gün ülke genelinde olduğu gibi Batman’ımızda da yeşile duyarlılık anlamında bir farkındalığın oluşmasıydı.

11 Kasım 2019 günü kentimizde yeşil duyarlılığı için ciddi bir farkındalık etkinliği oluşmuş, fidan dikim alanlarında güzel anlara tanık olmuştuk.

Toplum-insanlık yararına olan bütün hayırlı işlerde ücret mukabilinde çalışan biri olarak değil, bir gönüllü olarak yer almak istediğimden kendimi bildim bileli sivil aktivist olarak çaba gösteriyorum.

Bugün inşallah yine hayırlı bir amaç için alanda olacağım.

**

**

YEŞİL DUYARLILIĞI İÇİN FARKINDALIK…

Batman’da fidan dikme, yeşillendirme konusunda bir farkındalık oluşturma anlamında hayırlı bir gün geçirilmesi için dua edeceğim.

Geçen yıl 11 Kasım etkinliği sonrasında yaptığım değerlendirmelerden bazı satırları hatırlatmak isterim:

‘Batman’ın bahardan bir gün yaşadığı 11 Kasım’da kentimizin güzel yarınları adına sevindirici gelişmelere tanık oldum.

Yıllardır mücadelesini verdiğim bir alanda toplumumuzun bilinçlenmesine şahitlik ettim…

Neden mi söz ediyorum?

Tarım ve Orman Bakanlığının “11 Milyon Fidan Dikim Etkinliği” kapsamında ülke genelinde başlattığı büyük bir kampanyadan…

11 Kasım adeta bir bayram, bir panayırdı…

Batı Raman Dağı’ndaki fidan dikme etkinliğine katıldım. Her yaştan yüzlerce insanımız Batı Raman Dağı üniversite kampus alanına akın etmişti…

Görülmeye değer bir manzara vardı gerçekten…

Valimiz Sayın Hulusi Şahin’le Batı Raman Dağı’nda karşılaştık. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına gönüllülük temelinde yürüttüğüm çalışmaları bildiğinden ve bir süre önce üniversite kampus alanına giden karayolunun orta refuj ağaçları konusunda kendisinden destek istediğimden, “Bu alana gelirken siz aklıma geldiniz” diyecekti. Yüzlerce duyarlı insanın fidan dikim etkinliğine destek vermeye geldiğini gören Vali Şahin’in oldukça sevinçli olduğunu gördüm.

Değerli Okurlar, fikir kime ait olursa olsun; kampanyanın adının “Bugün Fidan Yarın Nefes’ olarak belirlenmesi isabetli olmuştur. Gerçekten de bugün dikeceğimiz fidanlar, yarınlar için hepimize, gelecek nesillere nefes, yani oksijen olacaktır.’

**

**

BATMAN’A YEŞİL KUŞAK ŞART…

Evet, geçen yıl etkinlik hakkında bu değerlendirmeyi yapmıştım. Rabbim bir yıl sonrasını görmeyi bize nasip ettiği için inşallah yine alanda olacağım.

Bugün Batman’ın muhtelif yerlerinde, Hasankeyf’te, Sason’da fidanlar dikilecek, topluma önemli mesajlar verilecektir.

Aslında yöremiz ve bölgemiz bir asır öncesine kadar yemyeşildi.

Evliya Çelebi, Seyahatname adlı ünlü eserinde sincapların daldan dala atlayarak bölgemizden sanırım Hatay’a kadar gidebileceğini yazmıştır.

Her taraf orman, her taraf dev meşe ve çınar ağaçlarıydı…

Son nesiller hoyratça talan ettiler ve gittikçe çölleşen bir ülkeye doğru gidiyoruz.

Bu gidişatı tersine çevirmemiz şarttır. Toplumu bilinçlendirmek, yeni nesillere, yavrularımıza doğa ve ağaç sevgisini kazandırmak için hepimize önemli görevler düşüyor.

Geçen yıl etkinlikte karşılaştığımız Vali Sayın Hulusi Şahin, “Bu alana gelirken Siz aklıma gelmiştiniz” diyecekti. Çünkü Batman Kent Konseyi’nin yeniden oluşturulması için beş kişilik BATSO, Baro, TMMOB ve Mali Müşavirler Odası Başkanlarından oluşan heyetle kendisini ziyarete giderken üniversiteye giden yolun orta refujundaki ağaçların korunması, bakımı ve sulanması için talepte bulunmuş, kuruyan ağaçların görüntülerini telefonumla kendisine sunmuştum. Kampüs alanındaki konuşmasında, “Fidan dikmek yetmiyor. Önemli olan bakımı, korunması, sulanması” demişti. Sayın Valimizin o ifadelerine de köşemde yer vermiştim. Geçen yıl fidan dikilen alanları hatırlatarak, acaba ne kadar sahiplenmiş, ne kadar korumuş ve gereken sulamayı yapmış mıyız diye ilgililere hatırlatma yapmak istiyorum. İşte o merkezler:

“Merkez/Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsü Fidan Dikim Alanı
Merkez/15 Temmuz Şehitleri Ağaçlandırma Alanı
Merkez/Yaşar Kemal Kent Ormanı Alanı
Merkez/Nato Halk Parkı Alanı
Merkez/Yeni Devlet Hastanesi Halk Parkı Alanı
Merkez/Kuyubaşı TOKİ Halk Parkı Alanı
Merkez/Hilal Mahallesi Halk Parkı Alanı
Merkez/Hayvan Barınağı Alanı
Merkez/Aydınkonak Ortaokulu Bahçe Alanı
Merkez/Şehit Ömer Halisdemir Lisesi Bahçesi Alanı
Merkez/Cemil Meriç İlkokulu Bahçesi Alanı
Merkez Akça Köyü Mezarlığı Alanı
Beşiri/Kaymakamlık Hatıra Ormanı
Bekirhan/Belediye Mezarlık Alanı
Gercüş/Erozyon Kontrolü Alanı
Gercüş/Akyar-Gönüllü Erozyon Alanı
Kozluk/Kaymakamlık Ağaçlandırma Alanı
Hasankeyf/İlçe Devlet Hastanesi Alanı
Sason/Tabur Komutanlığı Alanı.”

İnşallah ilgililer sorumluluk sahalarındaki dikilen fidanlara sahip çıkmışlardır. Bugün yeniden Batı Raman’da ve başka yerlerde dikilecek fidanlara sahip çıkmamız dileğimle, ‘Bugün Fidan, Yarın Nefes’kampanyasının hayırlara vesile olmasını diliyorum.