*1. Cadde’deki eski Çiçek Pasajı’ndaki Sinyal Elektronik işyerine “Bu işyeri kapanmıştır, lütfen elektronik ile ilgili işlerini başka yere götürün” yazılı döviz asan 79 yaşındaki M. Şerif Ziya usta: “İki meslek de beni yordu” diyor.

GENÇLİĞİNDE ÜNLÜLERLE TANIŞTI
Çocukluğunda babasının yanında terzilik mesleğiyle tanışan 79 yaşındaki M. Şerif Ziya, 1960’ı yılların ortalarında gittiği İstanbul’da çalıştığı terzi atölyesinde Yeşilçam’ın ünlüleriyle de tanıştı. İstanbul-Beyoğlu’ndaki Ağa Cami’sine bitişik olan eski An film şirketine gelen Yeşilçam’ın unutulmaz sanatçılarından Erol Taş, Yılmaz Duru, Tanju Gürsu, Nilüfer Aydan, Neriman Köksal ile Fatma Girik’e kıyafet diken Ziya Usta: “Batman’dan sonra gittiğim İstanbul’daki terzi ustam aslen Ermeni asıllıydı ama onun yanında mesleğimi geliştirerek iyi bir kalfa olmuştum. Bir de Yeşilçam’ın ünlülerine kıyafet dikmenin heyecanını yaşamıştım” dedi. 

İKİNCİ MESLEĞİ ELEKTRONİKÇİYDİ
1970’li Yılların başında Batman’da radyo ile elektronik tamirciliği işyerini açtığını belirten Şerif Ziya; “1970’li Yıllardan önce radyo tamirciliği revaçtaydı. Bir anda kendimi bu meslekte buldum. Ahmet Ekmekçi Radyo-TV okulunda 6 ay eğitim aldım. Bu bölüm o dönemlerde Milli Eğitim Bakanlığına bağlıydı. Burhanettin Kırgezen hocadan eğitim aldım. Yüksek Elektronik bölümünden mezun oldum. 1978 Yılın kadar Batman’ın ilk radyocuları Aziz Kılıç, Müfit Ergen, Ali Genç, Muhittin Uzay ve Fahrettin Akkuş ile bir süre bu işi sürdürdüm. Daha sonra TPAO beni telsiz teknikeri olarak işe aldı. TPAO’da 10 yıl süreyle çalıştıktan sonra ayrıldım ve tekrardan işimin başına geçtim” diye konuştu.

“İKİ MESLEK BENİ YORDU”
Konya’da da 6 yıl süreyle elektronik tamirciliği mesleğini sürdürdüğünü ifade eden Şerif Ziya, şunları kaydetti: “Ömrümün büyük bölümü terzilik ve radyo-elektronik tamirciliği işinde geçti. Konya’da da 6 yıl süreyle elektronik mesleğinde çalıştıktan sonra 1997 yılında memleketime döndüm ve Sinyal Elektronik atölyemde çalıştım. TPAO’da telsiz teknikerliğim dönemimde petrol sahalarındaki tüm iletişimi sağlardık. Telsiz çok önemli iletişim araçlarındandı. Günümüzde teknoloji gelişti. İki mesleğe de bir süre önce veda ettim ve işyerime ‘Bu işyeri kapanmıştır. Lütfen elektronik ile ilgili işlerinizi başka yerlere götürün’ yazılı dövizi de astım. Bazı dostlarla mekanımda bir araya gelip eski günlere yolculuk yapıyoruz.” 

Muhabir: NEZAHAT SUMBÜL