*Batman Çağdaş okurlarının üzerinde en fazla durmamızı istediği konulardan biri yeni hastane. 2020 Yılı için programa alınan 500 yatak kapasiteli hastane ihalesi için artık geri sayımının işlemesini isteyen Batmanlılar, bu önemli sağlık yatırımın gerçekleşmesini bekliyor…

*Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın, neredeyse 900 gündür yayınlanan ‘nostaljisi’ okurlarının büyük beğenisi topluyor. Her gün şehrin dününe dair dört farklı kareyi siz okurlarımızın beğenisine sunuyoruz…

YENİ HASTANEYİ SORAN SORANA
6 Yılı aşkın bir süredir bu sütunlara genelde bu şehrin en büyük ihtiyaçlarından olan yeni hastane meselesini aktarıyoruz.

Okurlar, hemen her gün 500 yatak kapasiteli hastanenin akıbetini soruyor.

Batman’daki yatırımla ilgili süreç devam ederken, yapımı tamamlama aşamasına gelen Şanlıurfa’daki 1050 yatak kapasiteli hastane ise açılış için gün sayıyor.

Elazığ’ın 7 yıldız ayarındaki şehir hastanesi geçen yıl açılmıştı. Bu hastane, aylardır hasta kabulüne başladı.

Tıp Fakültesine kavuşan komşu Siirt, yakında Batman Bölge Devlet Hastanesi’ndeki belki de başarılı doktorlarımıza talipli olacak.

Batman’daki uzman kadro, doktora ve diğer unvanlar için neden Siirt’in yolunu tutmasın?

Yanı başımızda komşuda sağlık alanında güzel gelişmeler oluyor ama nedense biz hala yeni hastanenin temelinin atılmasını bekliyoruz.

Bu yatırım öyle bir gecikti ki, bir kesim yeri kesinleşen ve 2020’nin yatırım programına alınan 500 yatak kapasiteli hastanenin gerçekleşeceğine hala inanmıyor.

Vali Hulusi Şahin’in büyük uğraşlar sonucu kesinleştirdiği Ermi (Erköklü) köyü yakındaki 113 dönümlük alanı Sağlık Bakanlığı’na bildirmesine rağmen hala bazı çevreler, yeni hastanenin başka yerlere kayabileceğini söylüyor.

Bu kadarına da pes doğrusu.

Tam bir görev adamı olan Vali Hulusi Şahin, Batmanlıların yeni hastane konusunda rahat olmalarını istiyor ve ekliyor: “Bu yatırım seyrinde gidiyor.”

Korona salgının olduğu bir dönemde Batman’ın 500 yatak kapasiteli yeni hastane temelinin atılması için de ihale süreci hızlandırılmalıdır.

Bir süre önce bu yatırıma gösterdiği duyarlılığıyla bilenen Milletvekili Ziver Özdemir de yeni hastane projesinin ihalesine dikkat çekmişti.

Artık 2020’nin ortasındayız.

Yılsonu gelmeden 500 yatak kapasiteli hastane temelinin atılması için şimdiden bu önemli konunun takipçisi olmak gerek.

900 GÜN NOSTALJİ
Batman Çağdaş, yerel medyada yapılmayan bir çalışmaya imza attı….

Neredeyse 900 günü bulacak ‘Batman’ın Fotoromanı’ köşesiyle Batman’ın ‘dününü’ bugüne taşıyoruz.

Petrol şehrinin 1960’lı yıllarındaki eğitiminden petrolcülere, ilk esnaflardan ilk yöneticilerine yönelik nostalji adeta bir ‘Zaman Tüneli’ gibi…

Bir zamanlar DDY Batman Garı ile TPAO tesislerini Batman’la birbirine bağlayan alt geçit peronundaki ilk gazete bayiinin önünde buluştuğumuz Belediye’nin eski yöneticilerinden emekli Bayram Sayın ile karşılaştık.

Mehmet ve Cafer Gülsever kardeşlerinin hala gazete bayiliğini yaptığı Peron çıkışındaki manzara 50 yıl önce neyse şimdi de değişen bir şey yok.

Zaman tünelinde bir değişen teknoloji.

Petrol şehrinin tanınan ve sempatik simalarından Bayram Sayın, yaygın basının dağıtımını yıllardır özveriyle sürdüren Gülsever ailesi ile olan dostluğunu hala sürdürüyor ve bizi o günlere götürüyor:

“Gençliğimiz bu peronda geçti sayılır. Cafer ve ağabeyi Mehmet kadim dostumdur. 45-50 Yıl önce ne cep telefonu ne de internet vardı. Herkes gazete almak için mutlaka perona uğrardı. Petrol emekçileri ile yolcu treninin gelişi sırasında bu peronda iğne atsan yere düşmezdi. Gazete bayii önünde kuyruk oluşurdu, kimi dergi-mecmua, kimi gazete alabilmek için beklerdi. Cafer kardeşime yardıma gelirdim. Peronun o kalabalık olduğu dönemler film şeridi gibi gözümün önünden geçerdi.”

Gazete bayii bitişiğinde eski kasetleri hala raflarında tutan 70 yaşındaki emekli Mehmet Gülsever de sosyal mesafe kuralını ön planda tutup müşterilerini ağırlıyor.

Yörenin yetiştirdiği ünlü sanatçılardan Yılmaz Kurt’un yanı sıra, Neşet Ertaş Muazzez Ersoy, Seyfettin Sucu ve Sibel Can’ın kasetlerinin tutkunu olduğunu hatırlatan Bayram Sayın, Batman Çağdaş’ın nostalji köşesinin de müdavimi olduğunu da anlatmadan edemiyor: “Nostalji gerçeğimizdir. Batman’ın dününü bize yaşatan ilk günlük gazetemize teşekkür borçluyuz. Bu köşede şehrimizin dünden bugüne nasıl geldiğinin fotoğrafları bize çok şey anlatıyor.”

HÜZÜNLENEN ERTUĞRUL
Batman’da 1960 ila 1988 Yılları arasında okul müdürlüğü ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünü yapan isim Mehmet Ertuğrul’du…

Sıkıntıların büyük olduğu bir dönemde eğitimle iç içe geçen bir ömrü anlatan siyah-beyaz karelerini paylaştığımız Batman’ın eğitimdeki o eski günleri özetliyor bize Ertuğrul: “1960’lı Yıllarda Hürriyet ve Devrim ilkokullarında Müdürlük yaptım. Cengiz Topel İlkokulu da yeni açılmıştı. Ancak uzun süre Hürriyet’te müdürlük yaptım. Cengiz Topel yeni açıldığı için gözde bir eğitim yuvasıydı. Sonrasında İlçe Milli Eğitim Müdürü oldum. Dönemimizde imkanlar kısıtlıydı ama o eski eğitimciler görev aşkıyla yüzlerce öğrenci yetişti. Şimdi de bana sorsalar yine eski mesleğimi tercim ederim. Batman, 60 ve 70’li yıllarda eğitimdeki başarıyla Güneydoğu’nun parlayan yıldızıydı…”

Emektar eğitimci Ertuğrul, bize geçmişe götürerek hüzünlendirdi.

50-60 Yıl öncesinin siyah-beyaz kareleriyle Batman Çağdaş’ın nostalji köşesi son günlerde daha da renklendi.

Kalın sağlıcakla…