*Bu şehirde 500 yatak kapasiteli yeni hastane ile ilgili sanırım en çok yazı yazan, gelişmeleri yakından takip edenlerdeniz. 6 Yıl önce yer arayışı sırasında ‘bu iş gecikmesin’ diye defalarca uyarıda bulunmuştuk…

*Tasarruf tedbirlerinin olmadığı dönemde Batman’ın neden bu yatırımı zamanında değerlendirmediğini hep sorduk, yer tespitinin süre alması bu yatırımı geciktireceği belliydi...

GECİKEN YATIRIM…
500 Yatak kapasiteli yeni hastanenin yer tespit çalışmalarının gecikmesinin bu şehre özellikle sağlık sektöründe çok şeyler kaybettireceğine dikkat çekmiş, önemli sorunu haberleştirmiş ve bu konunun gündemden düşmemesi için de bu sütunda defalarca yazmıştık.

2015 Yılından itibaren bu önemli mesele hep gündemimizde oldu.

Batman’ın sağlık sektöründe bu önemli yatırımdan geri kalmaması için herkesi harekete geçirmeye çalıştık.

Son 5 yıldaki genel ve yerel seçimleri öncesinde de kentin birinci gündem maddesi hep yeni hastane idi.

Geçmişteki politikacı ve yöneticilerin biraz da ihmalkarlığından bu önemli yatırım maalesef gerçekleşmedi.

Batmanlılar haklı olarak, Sağlık Bakanlığı’nın, Batman’a yapılmasını kararlaştırdığı yeni hastanenin neden geciktiğini soruyor.

Bu önemli yatırımın ivedilikle yapılmasının bu şehrin bir ihtiyacını olduğunu defalarca yazdım. Bu şehir için yazmaya da devam edeceğim.

Bakın, yılda 2.5 Milyon hastaya batan Batman Bölge Devlet Hastanesi’nin haline.

Nüfusu Batman’ın gerisinde olan ve ‘hastaneler şehri’ olarak bilinen Elazığ’a 1050 yatak kapasiteli ‘Şehir Hastanesi’ yapılırken, Batman’ın 500 yatak kapasiteli hastanesinin geciktirilmesi doğrusu tuhafıma gidiyor.

Keşke Sağlık Bakanlığı, geciken Batman’ın yeni hastanesi için talimat verse de bu önemli yatırımın 2020 yılına alındığını açıklasa da yeni yılın müjdesini verebilsek…

********

İŞİNİN DELİSİ OLMAK…
Sabah Gazetesi’nin duayen yazarlarından Yavuz Donat, dün Batman’daydı.

Petrol şehrinin başkentinde nabız tutan Donat, meslek yaşamında eski parti liderleriyle olan anılarının da yayınlandığı yeni kitabı 4. Baskı yapmış.

Türkiye’de son 50 yılda siyasetin özeti Yavuz Donat’ın kitabında.

Kitabını armağan ettiği Vali Şahin’in çalışmaları Donat’ın da dikkatini çekmişti.

Tecrübeli yazar Donat, Vali Şahin’i, kısaca özetliyordu: “O işinin delisi. Ben işlerinin delisi olanları her yerde takdir ederim.”

Yılda bir iki kez Batman’a konuk olan Donat, önümüzdeki hafta petrol şehriyle ilgili izlenimlerini Sabah’taki köşesinde değerlendirecek.

********

SINIR ZİYARETİ
Batman Şehirlerarası Oto Garı’ndan her gün Kuzey Irak’ın Zaho ve Duhok’a sefer yapan firmalar var.

Duhak’tan Erbil ve Süleymaniye’ye kadar sefer düzenleyen Best-Van firması temsilcileri, işlerinden memnun.

Bakın, arka bahçe olarak gördüğümüz Zaho başta olmak üzere diğer yerleşim birimleri için neler diyorlar firma temsilcileri: “Sabah ve akşam karşılıklı düzenlediğimiz seferlere talep var. Özellikle hafta sonları yer sıkıntısı yaşanıyor.  Yolcuları Zaho’ya kadar 60 TL, Erbil’e kadar ise 150 TL’ye götürüyoruz. Dört saatte yolcularımızı adreslerine ulaştırıyoruz.”

Bir yolcu hafta sonu konuk olduğu Zaho ve Duhok gibi kentlerde beraberinde getirdiği hediyelik eşya ile piyasaya hareketlilik sağlıyor.

O şehirlerde oturanlar ‘Sağlık Turizm’i için Batman’ın yolunu tutuyor.

Batman’ın yıldızlı otelleri Zaho, Duhok ve Erbil’den gelenlerle dolup taşıyor.

İşte sınıra komşu olmanın farkı da bu.

Umarız, Batman’ı sınıra daha da yaklaştıracak Batman-Mardin yeni yol güzergahının projesi Ulaştırma Bakanlığı’ndan geçer.

Kalın sağlıcakla…