**Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, BOTAŞ’a ait petrol boru hattının delinmesi sonrası meydana gelen çevre kirliliği ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Baro Başkanı Avukat Erkan Şenses ile birlikte Batman Çayı’nda incelemede bulunan Dernek Başkanı Hasan Argunağa: “Yeni felaketlerin önüne geçilmeli” dedi.

“ÇEVRE FELAKETİ YAŞANDI”
Geçen hafta Batman Çayı altından geçen BOTAŞ’a ait petrol boru hattının delinmesi sonrası yaşanan kirlilikle ilgili Çevre Gönüllüler Derneği basın açıklamasında bulundu. Dernek Başkanı Hasan Argünağa, Baro Başkanı Avukat Erkan Şenses ile birlikte bölgede incelemede bulduklarını belirtti.  Açıklamada bulunan Argünağa: “İlgili kurumların aldıkları tedbirlere rağmen Batman Çayı’na, ardından Dicle Nehri’ne akan ham petrol kirliliği, Batman Üniversitesi Kampüsü’ne kadar ulaşmıştır. Sızıntının kaza ile olması ilgili kuruluşun sorumsuzluğunu göstermez. Görev ihmali dışındaki kusurlar da çevre suçudur. Doğa, çevre ve insanlar için çok ciddi sonuçları olabilen ham petrol taşımacılığında uyulması gereken kurallar yönetmeliklerle belirlenmiştir. Ham petrol sızıntısı için edindiğimiz bilgilere göre 6 yerde bariyerle önlem alınmasına karşın sızıntının Batman Üniversitesi’ne kadar ulaşmış olması, endişelerimizi artırmıştır” dedi.

“ANALİZ SONUÇLARI KAMUOYUNA AÇIKLANMALI”
Dernek Başkanı Argünağa, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batman Çayı ve Dicle Nehri’nden yararlanan vatandaşlarımız ve hayvanlarla sudaki canlılar için vahim sonuçlarından endişe ettiğimiz bahse konu boru hattı sızıntısına karşı seyirci kalmayacağız. İlgili yönetmelik gereği BOTAŞ’ın cevaplandırması gereken bir takım husus bulunmaktadır. Valilikçe yapılan resmi açıklamada sızıntının Balpınar Kum Ocağı mevkiinde yaşandığı açıkça ifade edilmektedir. İlgili yönetmeliğin açık hükümlerine uyulup uyulmadığı, gerekli mevzuatlar doğrultusunda hareket edilip edilmediği konusu soruşturma sonucunda ortaya çıkacaktır. BOTAŞ ekiplerinin uluslararası mevzuatlara uyumlu olarak temizlik çalışmalarını sürdürmelerini önemsiyoruz ancak ortada ciddi bir çevre felaketi yaşanmamış gibi suskunluğu tercih etmeleri kabul edilemez bir durumdur. Ayrıca petrol kirliliği çok ciddi bir çevre felaketi olduğundan, kirletilen alanlar temizlendikten sonra Batman ve Dicle sularının fenol, kurşun vs bütün parametleriyle analiz sonuçlarının kamuoyuna duyurulması gerekmektedir.” (Altan Ayaz)

Editör: Yunus Yasak