**Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı çalışmaları devam ederken, bir yandan yerlerinden edilecek yurttaşlar borçlandırıldı. Diğer yandan da Yeni Hasankeyf’te yaşamak için ‘aile şartı’ koyuldu.

HASANKEYFLİ’LER BORÇLANDIRILDI

Dev Ilısu projesi kapsamında sular altında kalacak olan Hasankeyf’te yurttaşlar, TOKİ tarafından inşa edilen ‘Yeni Hasankeyf’e ikna olmayınca devreye Bakanlar Kurulu girdi ve “Ilısu Barajı ve HES Projesinin Yapımından Etkilenen Ailelerin Yeni Yerleşim Alanına Nakilleri, Hak Sahiplikleri ve Borçlandırılmalarına İlişkin Usul ve Esaslar” genelgesi çıkarıldı. Genelgeye göre yurttaşların yeni yerleşim alanında hak sahibi olduklarını ispatlamaları için Devlet Su İşleri’ne bin TL yatırması şartı konuldu.Böylece borçlandırıldılar. Bir diğer madde olan ‘aile olması’ şartıyla da yeni bir dayatma getirildi. Bu genelgeye karşı yurttaşlar avukatları Kemal Üner aracılığıyla Danıştay’a başvurdu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı dava eden yurttaşlar, iptal taleplerinin bakanlığın savunması alınmadan karara bağlanmasını istedi.

‘BURADA EŞİTLİK YOK'
İdari İşlemin “hak sahibi olma şartı” başlıklı maddesinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten Avukat Üner, “Öncelikle bu bir genelge değil kanun olarak düzenlenmeliydi. Kanun olsa Meclis’e gelecek ve kamuoyunun haberi olacaktı fakat hükümet hiç bunlara girmeden onaylamış oldu. Bu genelgeyle yurttaşların talepleri dikkate alınmadı. Öte yandan ‘aile olma zorunluluğu’ eşitlik ilkesine aykırıdır. Sürüldüğümüz yeni yerleşim yerinde kimin mülkiyet edinip edinemeyeceği yine genelgeyle belirleniyor” dedi.

MÜLKİYET HAKKI GASP EDİLDİ
Yönetmelikte yer alan İdari İşlem’in ‘Hak sahibi olma şartı’ maddesinin Anayasa’nın ‘eşitlik ilkesine’ aykırı olduğunun belirtildiği dilekçede, uygulamanın hukuk devletiyle bağdaşmadığı ifade edilerek, yönetmelikle yurttaşların mülkiyet hakkının gasp edildiği belirtildi.

150 BİN LİRA 'BORÇLULAR'
Ilısu Barajı’nın şu anda baraj gövdesinin yüzde 80-85’i bitti. Projenin ise 2 yıl sonra bitmesi planlanıyor. Yani Hasankeyf’te şu anda yalnızca kamu binaları tamamlanmış durumda. TOKİ’nin yaptığı binaların inşaatına ise başlanmadı. Hasankeyf’te şu anda ev değerleri 30-40 bin TL iken, Yeni Hasankeyf’te ise evlerin 200 bin liraya kadar çıkarak, yurttaşın 150 bin liraya kadar borçlandırılması kararı Bakanlar Kurulu tarafından yayımlanan genelgeyle alınmış oldu.

Editör: TE Bilişim