SEMPOZYUM İLGİ GÖRDÜ
Batman Üniversitesi’nde, Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin öncülüğünde Türk Dil Kurumu, Yunus Emre Enstitüsü ve Batman Belediyesinin iş birliğiyle düzenlenen “Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminin Bugünü ve Yarını Sempozyumu” düzenlendi. Merkez Kampüs Konferans Salonunda başlayan sempozyumun açış programına Vali Ekrem Canalp, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Şahingöz, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Fatih Yıldırım, Rektör Prof. Dr. İdris Demir, İl Jandarma Komutanı Albay Adem Taşkın, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı. Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen müzik dinletisinin ardından sempozyumun açış konuşmasını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Fen-Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Güneş Ekmekçi Aşan, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminin Türk kültürünün yaygınlaşması ve yaşatılması açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

REKTÖR DEMİR; “250 MİLYON İNSAN KONUŞUYOR”
Türkçenin, Orta Asya’dan Avrupa içlerine kadar dünyada yaklaşık 250 milyon insan tarafından konuşulan bir dil olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. İdris Demir ise günümüzde teknolojik gelişmelere bağlı olarak bilginin hızlı bir biçimde paylaşılmasıyla yabancı dil öğrenimi ve öğretiminin bir ihtiyaç olmaktan çıkarak zorunluluk hâline dönüştüğünü söyledi. Yakın coğrafyalarda gelişen sosyo-politik gelişmelerde Türkiye’nin, tarihin kendisine biçtiği misyon gereği hep sıcak dost elini uzatan ülke konumunda olduğunu ifade eden Rektör Demir, bu sıcak dost elinin daha uzun vadeli olabilmesinde ise dil öğretiminin merkezi rol oynadığını, Batman Üniversitesinin de bu sıcak dost elini ve gönüllü dil seferberliğini sürekli ve etkin kılabilmek için “Dünya Dili Türkçe” anlayışıyla 2021 yılını milat olarak aldığını dile getirdi.

PROF. DR. ATEŞ: “BİRÇOK KÜLTÜRÜ ETKİLEMİŞTİR”
Sempozyumda konuşan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, yabancılara Türkçe öğretiminin özellikle Yunus Emre Enstitüsü tarafından yurt dışında da yürütülen faaliyetlerin de katkılarıyla en önemli istihdam alanlarından biri haline geldiğini söyledi. Türk’ün bir etnik unsurdan ve ırktan daha fazla bir anlama sahip olduğunu ve bütün bir milleti kapsadığını belirten Prof. Dr. Gülsevin, Türkçenin Uzak Doğu’dan Balkanlar’a birçok kültürü etkilediğinin altını çizdi. Türkçeyi öğrenme isteğinin Dünya çapında ilk sıralarda olduğunun altını çizen Prof. Dr. Gülsevin, Kaşgarlı Mahmut tarafından 11. yüzyılda yazılan Dîvân-ü Lugâti't-Türk eserinin Araplara Türkçeyi öğretmek için yazıldığını dolayısıyla yabancılara Türkçe öğretimin çok eski bir tarihe sahip olduğuna dikkat çekti.

Editör: TE Bilişim