Mayıs’ın son haftasında türbeler ziyaretçilerle dolup taştı

Türbelere ziyaretçi akını

*Mayıs’ın son haftasında yöredeki türbeler ziyaretçi akınına uğradı. Kozluk ilçesine bağlı Yeniçağlar’daki Zilan ile Karaoğlak köyündeki türbeleri on binler ziyaret etti. Bölgedeki il ve ilçelerden türbelere gelenler kurban kesti, adak adadı, dua etti.

İŞPORTACI BAYRAMI

Mayıs’ın son haftasında Batman’daki türbeler dolup taştı. Batman-Diyarbakır il sınırındaki Kozluk ilçesinin Yeniçağlar köyündeki Zilan türbesine erken saatlerde akın eden çevredeki yerleşim birimlerinde oturanlar, otobüs, minibüs ve özel araç bulamayınca, traktörlerle türbe yolunu tuttu. Jandarma ekiplerinin de önlem aldığı türbe etrafında işportacılar bayram etti. Yeni Çağlar’daki Zilan türbesine 150 yıllık gelenek devam ederken, türbede dilek tutanlar, türbe duvarına taş tutturmaya çalıştı. Pencere korkuluklarına ip bağlayanlar ise dilek tuttu. Romatizma ve psikolojik sorunları olanlar ise türbe etrafında dua etti. Şeyh Muhammed Zilan’ın yattığı türbe çevresindeki arazilerde çadır açanlar, ziyarete gelenleri yer sofrasında ağırladı.

KARAOĞLAK’TA 350 YILLIK GELENEK

Kozluk ilçesinin Karaoğlak köyünde Şeyh Halil türbesine de ziyaretçi aktı. Karaoğlak köy muhtarı M.Salih Kaçar, her yıl Mayıs’ın son cumasında ‘şeyhi anma’ etkinliğinde ziyaretçilerin kurban kestiğini söyledi. Bölge illerinden gelen herkesin sofrasını ziyaretçilere açtığını belirten Kaçar şöyle devam etti; “Yaklaşık 350 yıllık bir gelenek köyümüzdeki türbede sürüyor. Batman, Diyarbakır, Şırnak, Siirt ve Bitlis’ten Mayıs’ın son cumasında türbeye gelenler kurban kesip dua ediyor. Bu yıl 100’e yakın kurban kesildi. Çok sayıda ziyaretçi ağırladık. Gün boyu süren şeyhi anma etkinliklerinde herkes barış ve kardeşlik içinde duasını edip ayrıldı.” Öte yandan iki türbeyi yaklaşık 100 bin kişi ziyaret etti.

Editör: TE Bilişim