Türkiye‘de petrol arama ve çıkarma faaliyetlerinin ilk başladığı şehir olan memleketimiz, 2013 yılı işsizlik rakamları (% 23.6, Türkiye de bu oran % 9.7) ile de ilk sırada yer almaktadır. Yine güzide memleketimiz, Türkiye’de bulunan petrol rezervleri ve de petrol çıkarma miktarı bakımından da yine ilk sırada alırken, hava kirliliği rakamları bakımından da (bazı dönemler 700 parametre) ile de ilk sıralarda yer almaktadır. Batman insanın hayatı da örneklerdeki gibi zıtlıklarla doludur.
Ülkemizde petrolün 1934-37 yılları arasında aramaya başlandığı, ve 20 Nisan 1940 tarihinde Raman 1 bölgesinde çıkarıldığı ilimizdir BATMAN! Petrolün çıkarıldığı ve işlendiği günden bu yana, Bu Fosil yakıt, (kara altın) insanımız için büyük bir umut kaynağı, ekmek kapısı olmuştur. Ancak gelinen noktaya baktığımızda hiç de öyle olmadığı, bu gidişatla da hiçbir zaman olmayacağı apaçıktır. Ülkemizde var olan petrol rezervlerinin % 72’si Batman’da bulunuyor. İlimiz sınırları içerisinde yaklaşık 31 petrol sahasındaki 568 kuyudan, günlük yaklaşık 25 bin varil petrol üretilmektedir.                   Bu yönüyle de ilk sırada yer alırken, Sonucu açıklanmayan TEOG sınav sonuçlarında da, ilimizin sondan ilk sıralarda olduğunu söylüyorlar? 
Petrolün ülkemizin kutsal tarihçesinde yer edinmeye başladıktan sonra , taşı toprağı en fazla para eden , aynı zamanda ekolojisi de en fazla tahrip edilen yer, yine Batman!
Batman’daki petrol rafinerisi 1955’te kuruldu. Bugün burada yaklaşık 1000 kişi çalışmaktadır. Rafinerimizde ağırlıklı olarak asfalt, ve az da olsa benzin - motorin elde etmektedir.   Asfalt merkezi Batman’ın yollarını söylememe gerek yok! Bir tarafta asfaltın en fazla üretildiği bir yer, ve aynı yerdeki yollar, asfalta susamış, köstebek yuvasına dönmüş durumda . Bugün petrolden yaklaşık olarak 5500 değişik ürün elde edile biliyorken, (ki sadece ham petrolden 330 ürün elde edilebiliyor) özellikle de boya, ilaç, esans, temizlik ürünleri plastik eşya ve tarım araçları gibi nice ürünler.   Ama ilimizde bunlara dayalı sanayi kollarının olmaması da manidar!
Arap ülkeleri petrolden kazandıklarını turizme aktarıyor, Petrolün sonu gelmeden yeni ekonomik alanlar oluşturmaya çalışıyorlar. Batman’da ise petrolden doğrudan elde edilen hiçbir gelir olmadığı gibi (devlet kazancı ve yatırımı açısından), Batman’ın doğasını korumaya,   onu geliştirmeye yönelik de hiçbir çalışmalarda yok gibi. Hatta üstüne de ödül olarak!  var olan en büyük turizm değerimiz ( ki Hasankeyf) sulara göz göre göre sulara gömdürülüyor. Yine batman TPAO bölge müdürlüğünde çalışan yüzlerce insanın iş akidleri günbegün feshediliyor. Bunlar çalışmadığında, çalışan işçi sayısı daha da azalacak ve maalesef işsizlik oranları biraz daha da yükselecektir. Bu durumdan en başta   işsizlik kervanına katılanların aileleri olmak üzere, Esnaf da, eğitimci de sağlıkçı ve daha niceleri zarar görecektir. Gerisini siz düşünün! Sonuç olarak petrolün çıkarımı, asfalta dönüşümü v.b işlemler esnasında, gerek hava kirliliği, gerekse biyolojik çevre tahribatı ve gerekse de jeolojik yapısı açısından en çok zarar gören- görecek yer bizim memleketimiz olacaktır.   Diliyorum ki en başta siyasilerimiz, sivil toplum örgütlerimiz ve de yerel yöneticilerimiz bu işin biraz daha üzerinde dururlar ve hep beraber Batman’ımızı olması gereken ekonomik refah düzeyine, temizliği ile, yolları ile, iş imkanları ile,   eğitimi ile ve kısacası her güzel yanları ile ulaştırır,  ülkemizde örnek bir yaşam alanı oluştururuz.