* Batman’da hava sıcaklığının artmasıyla birlikte evlerinde yatamayan vatandaşlar, teraslarında ve balkonlarında yaptırdıkları ’dam palas’ adı verilen tahta yataklarda yatıyor. Vatandaşlar, tahta ve demirden yapılan yataklar için marangozlara akın ediyor.

DAM TAHTALAR İLGİ GÖRÜYOR
Hava sıcaklığının 47 dereceyi aştığı Batman’da sıcak yaz dönemlerinde vatandaşlar evlerinin teras ve balkonlarında uyukluyor. Kendilerini terasa atan vatandaşlar, terasları tahta ve demirden yapılan yataklarla donatıyor. Akşam güneş batar batmaz evdeki işlerini tamamlayan kadınlar, terasa çıkardıkları yatakları hazırlanan ’dam palaslara’ sererken, misafirler de çoğu zaman burada ağırlanıyor. Maliyeti oldukça düşük olan yataklar, ailelerin serin ortamda uyumalarına olanak sağlamanın yanında yüzyıllardır süren bir geleneği de devam ettiriyor.

SİPARİŞ YETİŞTİRMEKTE ZORLANIYORLAR
Dam palaslara ilginin yoğun olduğunu belirten marangoz ve demirciler ise siparişleri yetiştirmekte güçlük çekiyor.  Küçük sanayi sitesinde kaynakçılık yapan Hamit Azboy, yaz sıcaklarının başlamasıyla dam palaslara ilginin yoğun olduğunu, bu yüzden siparişleri yetiştiremediklerini söyledi. Yaz aylarının kavurucu sıcaklarından kurtulmak için karanlığın çöküşü ile birlikte damlarda kurulan tahtları tercih eden Batmanlılar, kaynak atölyelerine sipariş veriyor. Yaz mevsiminde kenar mahallelerin müstakil damlarında kurulan tahtlar çok yıldızlı otelleri andırıyor. Azboy, yılda ortalama 150 ila 200 arasında taht siparişi aldığını belirtti. Bir tahtın maliyetinin 400 ila 600 TL arasında değiştiğini belirten Azboy, “Mayıs ve Temmuz aylarında sipariş alıyoruz. Bu yıl mevsim normallerinin üzerinde. Sıcaklar olunca siparişler birden bire arttı. Satışlardan memnunuz” dedi.

ÇOK ÇOCUKLU AİLELER TAHTLARDA YATIYOR

Evlerdeki klimaların altında kalmaktan çok damlardaki tahtlarda yatmayı tercih eden Batman ve yöresindeki vatandaşların taleplerini karşıladıklarını söyleyen demir doğrama atölyesi sahibi Hamit Azboy, “Nereden bakansanız bakın yolda ortalama 200 tahtı imal ediyoruz. Çok çocuklu aileler daha çok geniş tahtları tercih ediyor. Aşırı sıcaklardan kenar mahalleler ile köylerdeki vatandaşlar damlardaki tahtlarda uyumayı tercih ediyor. Bu yıl geçen yıla göre daha fazla sipariş aldık.”

DAMPALAS TAHTLARI YAPILIYOR
Yazın gelmesiyle Batman’ın kenar mahallelerindeki vatandaşların damlarda yatmaya başladığını belirten sanayi sitesindeki kaynakçılar; “Yani dam palas sezonu başlıyor. Biz de dam palasların içindeki tahtaları yapıyoruz. Demirciler ise demirlerini yapıyor. Eskiden dam palasların tümü tahtadan yapılıyordu. Ama ıslandıklarında tahta iskelet ilk önce çatlıyordu daha sonra çürüyordu. Ömrü kısa olduğu için sonradan iskeleti demirden yapılmaya başlandı. Demir iskelet daha dayanıklı oluyor. Biz de tahtaları çürüyen ya da kendine yeni dam palas yapanların tahtları yapıyoruz. Bayağı bir yoğunluk var şuan yetiştiremiyoruz. Yaptığımız tahtlar inşaatlarda kullanılan kalıp tahtalardır. Kalınlığı 2 santimetredir kalın ve dar tahtalar, hem daha dayanıklı oluyor, hem de zamanla kambur olmuyor ve çatlamıyor ama geniş ve ince olan tahtalar zamanla hem çatlıyor hem de kamburlaşıyor” dediler.

GÜNDE 5-6 TAHTA HAZIRLANIYOR
Günde ortalama 5-6 tahta hazırladıklarını kaydeden kaynak imalatçıları şöyle konuştular; “Yaptığımız dam palaslar 2-3 ve 4 metreden oluşuyor. 1.5 santim tahtaların metrekaresi 65 TL 2 santim tahtalar ise metrekaresini 70 TL’ den yapıyoruz. Her bir metrekare bir yatak kapasitesidir yani 4 metrelik bir dam palasta çocuk haricinde 4 yetişkin yatabiliyor.” Öte yandan Dam palasları tercih eden vatandaşlar bazen yüksekten düşebiliyor. Bu da yaralanmalarına, hatta ölmelerine bile yol açabiliyor. Önlem alınmadığı takdirde en büyük tehlikeyi ise çocuklar yaşıyor. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim