“ÜRETMENİN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENMEYE HAZIRIZ”
TÜSİAD ilkini geçen haziranda Cizre’de yaptığı Doğu ve Güneydoğu Yatırımcı Danışma Konseyi toplantısının ikincisini dün Batman’da düzenledi. TÜSİAD’ın 6 aydan kısa bir süre içinde bölgede ikinci kez böyle bir toplantı gerçekleştirmesi, doğuya yatırımı arttırmayı hedefleyen bu toplantıların sürdürülebilirliği açısından önemli bir gösterge olarak değerlendirildi. TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz da Cizre’de yaptığı konuşmayı hatırlatarak, “Cizre’de çözüme yatırım için buradayız, demiştik. Bugün ise Batman’da, çözüme yatırıma devam ediyoruz, demek için buradayız” dedi. Yılmaz, bölgedeki ekonomik kalkınmaya katkı sağlamak konusunda kararlı olduklarını ifade etti. 
Bölgeyle bir gönül bağlarının bulunduğunu belirten Yılmaz, bölge işadamlarına seslenerek, “Çözüme en büyük yatırım bizim birlikteliğimiz. Biz bu dayanışmayı sürdürdükçe, çözümden vazgeçilemeyeceğini herkes görsün. Çözüm için gerekli adımlar atıldıkça biz de söz veriyoruz, refahı üretmenin sorumluluğunu üstlenmeye hazırız” diye konuştu. 

“CESARET VERMEYİ ARZU EDİYORUZ”
Yatırımların hayata geçmesinin elbette bir günde olamayacağını kaydeden Yılmaz, şunları aktardı: “Yatırım için belirli bir zemin gerekiyor. Biz belirli aralıklarla, başta üyelerimiz olmak üzere, ulusal ve uluslararası yatırımcıları bölgeye davet ederek, yatırım olanaklarını tanıtmayı ve yeni yatırımların bölgeye yönelmesine cesaret vermeyi arzu ediyoruz. Yatırımcı Danışma Konseyi toplantımızın diğer bir hedefi ise bölgenin yatırım olanaklarını, hem üyesi olduğumuz uluslararası iş dünyası kuruluşları aracılığıyla, hem de bugün bizlerle birlikte olan çok değerli büyükelçi ve ticaret müşavirlerimiz aracılığıyla uluslararası platformda tanıtmak. Bu vesileyle, yılda bir kez ulusal düzeyde gerçekleşen Yatırım Danışma Konseyi toplantısının da bir kere bölgede yapılmak üzere hükümetin gündemine sunuyoruz.” 

500 milyon euroluk bölge fonu kuruldu 
Cizre’deki toplantının üzerinden geçen 5 aylık süreçte, başta tarım-gıda, tekstil, sağlık, turizm, madencilik, mobilya olmak üzere birtakım proje teklifleri bölgesel federasyonlar aracılığı ile TÜSİAD’a proje başvuruları yapıldığını ve bunları değerlendirdiklerini söyleyen Yılmaz, ayrıca bölgenin finansman sıkıntısına ilişkin bir de müjdeli bir haber verdi. Detayları bugün Şanlıurfa’da açıklanacak olan Abraaj Capital tarafından oluşturulan fonun yüzde 50’si Ankara ’nın Doğusuna ve yüzde 50’si de GAP bölgesindeki projelere yatırım yapacak. Abraaj Capital Yöneticisi Levent Yeşildağ, fonun detaylarının bugün Şanlıurfa’da Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün de katılacağı bir törenle açıklanacağını söyledi. Fonun 500 milyon euro olduğu belirtiliyor.

BATMANLI ‘KOÇ’ GİBİ YATIRIM İSTEDİ

TÜSİAD’ın ikinci toplantısı da ilki gibi bölge insanlarının yoğun ilgisi ile karşılaştı. 
Yoğun ilgi nedeniyle Batman’a gidecek olan THY uçağında yer bulunamaması nedeniyle uçağın modeli büyütülerek talep karşılandı. 
Katılımcılar arasında Mustafa Koç’u gören Batmanlı işadamları şehre daha fazla yatırım istediler. Batman’ın en büyük yatırımlarından olan TÜPRAŞ’ın ise bakım ve onarım zamanlarında kapasitesinin düşmesinin şehri olumsuz etkilediği belirtildi. Mustafa Koç’un durumu değerlendireceği öğrenildi. Ankara’da öğle saatlerinde toplantıya yetişmesi gereken Mustafa Koç ise cevap veremeden toplantıdan ayrılmak zorunda kaldı. 
Yılmaz’ın konuşmasına Kürtçe selamlama ile başlaması ve Onatça da konuşmasını, “Uzun yol küçük adımlarla başlar” şeklindeki Kürt atasözüyle bitirmesi salondan alkış aldı. 
Batmanlı işadamları ise, “Eskiden siyasiler Kürtçe selam verirdi şimdi işadamları yapıyor, sıra ekonomiye gelmiş” yorumu yaptılar. 

“BÖLGEDE YATIRIM YAPMAYA ÖZENDİRMEK”
Muharrem Yılmaz, bölgenin kalkınmışlık farkını gidermek ve çözüm sürecinin ekonomik ayağını güçlendirmek gayesiyle oluşturdukları Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi’nin amaçlarını şöyle özetledi; “Öncelikle yatırım ortamının birinci şartı olan güven ortamının tesisine katkıda bulunmak.  Doğu ve Güneydoğu bölgesinde iş ve yatırım ortamının sorunlarını hep birlikte görmek ve çözüm önerilerimizi de yine hep birlikte yerinde dile getirmek.  Bölgenin iş ve yatırım potansiyelini ortaya çıkaracak bir ortamın hazırlanmasına destek olmak. Bölgenin yatırım yeri olarak imajını güçlendirerek, ulusal ve uluslararası tüm yatırımcıları bölgede yatırım yapmaya özendirmek.  Bölgedeki potansiyel iş insanlarını Türkiye ve yurtdışındaki yatırımcılarla bir araya getiren ve sektör detayında, işbirliği projelerinde buluşturmaya imkân sağlayacak kurumsal yapıları oluşturmak.


Editör: TE Bilişim