**Batman Üniversitesi, yönetmen ve yazar Derviş Zaim’i konuk etti. Öğrencilerle bir araya gelen ünlü yönetmen Zaim; “Sinema, toplumun vicdanıdır. Sinema, önümüze çıkan bir karanlığı ışığa doğru tartışmamızı ve fikir yürütmemizi sağlar” dedi.

ÖĞRENCİLER İLGİ GÖSTERDİ
Batı Raman Kampüsü Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen ve Sinema ve Televizyon Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Eşref Akmeşe’nin moderatörlük yaptığı söyleşiye, Rektör Prof. Dr. İdris Demir, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Çağa tanıklık etmenin ve toplumsal sorunlarla ilgilenmenin sanatçıya nasıl bir sorumluluk yüklediği ile ilgili açıklamalarda bulunan Derviş Zaim, çağa tanıklık etmenin hem edebiyatın hem de sinemanın önemli bir konusu olduğunu ve bu tanıklığın çağı temsil etmek, çağın ruhunu, havasını, kokusunu ifade etmek biçiminde ortaya çıktığını belirtti.

“İFADE ETME BİÇİMİ ÖNEMLİ”
Çağa tanıklık etmeye çalışırken bazı şeyleri açığa çıkarma, örtememe gayretinin yapılan işin değerini daha da artırdığını söyleyen Zaim, yaşadığı coğrafyanın ve tarihin kendisine sunduğu olayların, filmlerinin artmasını sağlamaya yardım ettiğini kaydetti. Bunu yaparken sadece olayları aktarmak değil nasıl aktaracağı üzerine de kafa yorduğunu belirten Zaim, neyi ifade ettiğimiz kadar nasıl ifade edildiğinin de çok önemli olduğunu vurguladı. Sinemanın, toplumun vicdanı olduğunu, önümüze çıkan bir karanlığı ışığa doğru tartışmamızı ve fikir yürütmemizi sağladığını belirten yönetmen, sinemanın seyircide ufuklar açtığını vurguladı. Zaim, şöyle devam etti: “Mümkün olduğunca bir edebiyat uyarlamasını filme aktarmak istemem. Edebiyat uyarlamalarından uzak durmak gerekir. Sebebi de şudur: Senaryo, film anlarla, durumlarla ilgilenir. Sinemada, seyirciye somut durumları göstermek zorundasın. Edebiyatta ise bununla yetinemezsin çünkü edebiyatta yazar anı genişletebilir anın içinde başka taraflara gidebilir, durumları aşabilir. Dolayısıyla edebiyatın kafa yapısı sinemanınkinden çok farklıdır. Sinemada yapılabilme ihtimali düşük şeyleri edebiyatta yapabiliyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim