*4 Yıldır Batman’a yerleşen yaklaşık 18 bin Suriyeli sığınmacıların sorunlarına çözüm almak amacıyla geçen yıl dernek kurduklarını belirten Nimet Kaçmaz, “Türkiye’ye gelen sığınmacıların Türkçe’yi iyi konuşmaları için Milli Eğitim ve Halk Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle açtığımız kursları bitirenlere diploma veriliyor” dedi.

BATMAN’DA 18 BİN SURİYELİ VAR

Geçen yıl Suriye Muhacirler Derneği’ni Batman’da açan Suriye kökenli Nimet Kaçmaz, Suriyelilerin rahat Türkçe konuşmaları için Milli Eğitim ve Halk Eğitim Müdürlükleri’nin desteğiyle Türkçe kursunu açtıklarını söyledi. Batman ve işyerlerinde 18 bin Suriyeli’nin yaşadığını belirten Dernek Başkanı Kaçmaz, “Son 3-4 yıldır Batman’a yerleşen sığınmacılar için gerek gıda ve gerekse de giyim yardımı için bazı insani kuruluşlarla diyalog halindeyiz. Dini bayramlar öncesinde nakdi ve gıda yardımını Suriyeli ailelere ulaştırıyoruz. Araştırmalarımıza göre Batman’da oturan 18 bin Suriyeli var. Sorunların çözümü için de dernek kurduk” diye konuştu.



SURİYELİLER, BATMAN’DA İŞYERİ AÇIYOR

Batman’a yerleşen Suriyeliler’den yaklaşık 100 kişinin kuaför, fırın, büfe, sebze-meyve tezgahı işletmeciliğini yaptığını anımsatan Başkan Kaçmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sığınmacıların çoğu Türkçe’yi rahat konuşabilmeleri için bizden talepleri var. Milli Eğitim ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün desteğiyle derneğimizde açtığımız kurslara ortalama 30 ila 40 arasında her yaş grubundan sığınmacı katılıyor. Önceki dönemde açtığımız kursu bitirenlere diploma veriyoruz. Geçen yılın Temmuz’un da açtığımız derneğimizin amacı Suriyeli sığınmacıların sorunlarına çözüm bulmaktır. Yaklaşık Batman’a yerleşen ve durumu iyi olan Suriyelilerin açtıkları işyerlerine her ay yenileri ekleniyor. Piyasada Suriyeli esnafların da işyerlerinin olması bizi sevindiriyor.” 

Editör: TE Bilişim