*Batman merkeze bağlı Kösetarla (Krediye) köyünde 8 yıldır yaşayan Romanya asıllı Meryem Tirki, çok sevdiği köyden ayrılmak istemiyor. İlk günlerde köyde uyum sorunu yaşadığını belirten Meryem Tirki, “Köyümü, doğduğum Romanya’ya değişmem” diyor.

“EVLİLİĞİMİZE KARŞI ÇIKTILAR AMA...”

Aslen Romanyalı olan Meryem Tirki, İstanbul’da tanıştığı Batmanlı 38 yaşındaki Aydın Tirki ile evlenince yaşama bir başka sarıldı. 8 Yıl önce yerleştiği Batman’ın Kösetarla köyünde çalışkanlığıyla bilinen Romanyalı 37 yaşındaki Mariana, müslümanlığı seçti. ‘Meryem’ ismini alan Romanya asıllı gelin, Batman’a yerleşmekten mutlu olduğunu söylüyor. Romanya’daki ailesinin önce sıcak bakmadığı evliliğe sonradan iki tarafın da onay verdiği belirten Meryem, eşi Aydın Tirki ile mutlu bir yuva kurduklarını belirtti. Köy yaşamına çabuk uyum sağladığını ifade eden Meryem Tirki, “Önceleri köy yemeklerine alışmakta zorluk çektim. Daha sonra zamanla köyde yemek yapmayı öğrendim. Yemeklerimin köydeki yakınlarım arasında beğenilmesi hoşuma gidiyor” dedi.

“KÜRTLER ÇOK İYİ İNSANLAR”

Eşi Aydın ile yerleştikleri köyde mutlu bir yaşam sürdürdüklerini belirten Romanyalı Tirki, sözlerini şöyle sürdürdü : “Buraya gelmeden benim de biraz çekincelerim vardı, ailemin de. Ancak evlendikten sonra Kürtlerin çok iyi insanlar olduğunu, misafirperver ve sıcakkanlı olduklarını, arkadaşlarım ile yakın çevreme söyledim. Buradan korkmamalarının da gerektiğini anlattım. İngiltere’den bir arkadaşım ziyaretime gelecekti.  Buralardan ürktüğü için gelmediğini sonradan öğrendiğim arkadaşımı bir kez daha Batman’a davet ettim. Ailemi Romanya’dan kaldığım köye davet ettim. Kösetarla köyüne geldiklerinde buraları  beğendiler. Köy havasından etkilendiler.”


KÖY OKULUNDA ÇALIŞIYOR

“Severek evlendiğim için bana hiçbir iş zor gelmiyor” diyen Meryem Tirki, “Eşim bir süre önce kaza geçirdi. Çalışamaz durumda. 10 yaşında bir kızımız var. Eşimin yerine köy okulunda çalışıyorum. Severek görevimi yapıyorum. Köy dışında başka yerde de yaşamayı düşünmüyorum. Buraları herkese öneriyorum. Gelsinler, bu güzel coğrafyayı görsünler. Buradaki insanlık hiç bir yerde yok. Tek sorunumuz köyümüzde yeterli suyun olmaması. Bize yetecek kadar suyumuz olsaydı, burası çok daha güzel olurdu. İngilizce’nin yanı sıra Türkçe’yi öğrendim. Şimdi de Kürtçe’yi kavrıyorum” diye konuştu. (Melek Barış)

Editör: TE Bilişim